Διαβήτης τύπου 2: διατροφή και θεραπεία

Διαβήτης τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ) είναι μια κοινή, μη μεταδοτική χρόνια ασθένεια. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, πιο συχνά άνω των 40 ετών. Ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2 υποτιμάται από πολλούς, ορισμένοι ασθενείς απλώς δεν ενημερώνονται ότι είναι ευαίσθητοι στη νόσο. Και όσοι από τους ασθενείς έχουν επίγνωση της παθολογίας τους, συχνά δεν γνωρίζουν τι είναι - σακχαρώδης διαβήτης, τι τον απειλεί και δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο. Ως αποτέλεσμα, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να γίνει σοβαρός και να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Εν τω μεταξύ, η σωστή θεραπεία και η σωστή διατροφή για τον διαβήτη τύπου 2 μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της νόσου.

αιτίες

Όταν ένα άτομο εμφανίζει διαβήτη, οι αιτίες αυτού του γεγονότος μπορεί να ποικίλλουν. Ο δεύτερος τύπος ασθένειας συχνά οδηγεί σε:

 • λάθος διατροφή?
 • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας?
 • υπέρβαρος;
 • κληρονομικότητα;
 • τονίζω;
 • αυτοθεραπεία με φάρμακα, για παράδειγμα γλυκοκορτικοστεροειδή.

Στην πραγματικότητα, συχνά δεν υπάρχει μία υπόθεση, αλλά ένα ολόκληρο σύμπλεγμα λόγων.

Εξετάζοντας την πορεία της νόσου από παθογενετική άποψη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από σχετική έλλειψη ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό είναι το όνομα της κατάστασης κατά την οποία η πρωτεΐνη ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας γίνεται απρόσιτη στους υποδοχείς ινσουλίνης στις κυτταρικές μεμβράνες. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα στερούνται την ικανότητα να απορροφούν ζάχαρη (γλυκόζη), γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη παροχής γλυκόζης στα κύτταρα και, όχι λιγότερο επικίνδυνο, στη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα και την εναπόθεσή της σε διάφορους ιστούς. Αυτό το κριτήριο διακρίνει τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη από τον διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ινσουλίνη.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου. Στα αρχικά στάδια, ο ασθενής μπορεί να μην αισθάνεται καμία σοβαρή ενόχληση, εκτός από αυξημένη κόπωση, ξηροστομία, αυξημένη δίψα και όρεξη. Αυτή η κατάσταση συνήθως αποδίδεται σε ακατάλληλη διατροφή, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και στρες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η αιτία είναι μια λανθάνουσα παθολογία. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • κακή επούλωση πληγών
 • αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • πόνος και πρήξιμο στα άκρα,
 • Πονοκέφαλο,
 • Δερματίτιδα.

Συχνά, ωστόσο, οι ασθενείς δεν ερμηνεύουν σωστά ούτε έναν αριθμό τέτοιων συμπτωμάτων και ο διαβήτης εξελίσσεται ανεξέλεγκτα έως ότου φτάσει σε στάδια δύσκολα στη θεραπεία ή εξελιχθεί σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, θεραπεία

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επαρκώς αποτελεσματικές μέθοδοι που να αυξάνουν την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα, επομένως η εστίαση της θεραπείας είναι στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες μείωσης και επαναφοράς του περιττού βάρους του ασθενούς στο φυσιολογικό, αφού η περίσσεια λιπώδους ιστού παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του διαβήτη.

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2 είναι η παραβίαση του μεταβολισμού των λιπιδίων. Μια υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης, που αποκλίνει από τον κανόνα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αγγειοπάθειας.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης αγγειοπάθειας στον διαβήτη Μικρός κέντρο Μεγάλο
Ολική χοληστερόλη, mmol/L <4. 8ο 4, 8-6, 0 >6, 0
LDL, mmol/L <3. 0 3, 0-4, 0 >4. 0
Τριγλυκερίδια, mmol/L <1. 7 1. 7-2. 2 >2ο 2ο

μεθόδους θεραπείας

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που απαιτεί μακροχρόνια και επίμονη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 • παίρνω ναρκωτικά,
 • Διατροφή,
 • αλλαγή τρόπου ζωής.

Η αποτελεσματική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει όχι μόνο την καταπολέμηση του ίδιου του διαβήτη, αλλά και συννοσηροτήτων όπως:

 • Ευσαρκία,
 • Υπέρταση,
 • αγγειοπάθεια,
 • νευροπόθεια,
 • Κατάθλιψη.

Ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται σε εξωτερικό ιατρείο και στο σπίτι. Μόνο ασθενείς με υπεργλυκαιμικό και υπερωσμωτικό κώμα, κετοξέωση, σοβαρές μορφές νευροπάθειας και αγγειοπάθειας και εγκεφαλικό αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί ασθενείς.

Φάρμακα για τον διαβήτη

Στην πραγματικότητα, όλα τα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες - αυτά που επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και αυτά που δεν επηρεάζουν.

Η κύρια δραστική ουσία της δεύτερης ομάδας προέρχεται από την κατηγορία των διγουανιδών. Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται πιο συχνά για διαβήτη τύπου 2. Χωρίς να επηρεάζει τα κύτταρα του παγκρέατος, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το φάρμακο δεν απειλεί μια εξαιρετικά χαμηλή μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Επίσης, το φάρμακο καίει λίπος και μειώνει την όρεξη, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του υπερβολικού βάρους του ασθενούς. Ωστόσο, η υπερβολική δόση του φαρμάκου μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εμφανιστεί μια σοβαρή παθολογική κατάσταση με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας - γαλακτική οξέωση.

Τυπικοί εκπρόσωποι μιας άλλης ομάδας φαρμάκων που επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης είναι τα παράγωγα σουλφονυλουρίας. Διεγείρουν άμεσα τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας, αναγκάζοντάς τα να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη. Ωστόσο, η υπερβολική δόση αυτών των φαρμάκων απειλεί τον ασθενή με υπογλυκαιμική κρίση. Τα παράγωγα σουλφονυλουρίας λαμβάνονται συνήθως με διγουανίδια.

Υπάρχουν και άλλα είδη φαρμάκων. Τα μιμητικά ινκρετινών (αγωνιστές GLP-1) και οι αναστολείς DPP-4 ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης ως συνάρτηση της συγκέντρωσης γλυκόζης. Αυτά είναι νέα φάρμακα και μέχρι στιγμής είναι αρκετά ακριβά. Αναστέλλουν τη σύνθεση της ορμόνης γλυκαγόνης που αυξάνει το σάκχαρο, ενισχύουν τη δράση των ινκρετινών - γαστρεντερικών ορμονών που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Υπάρχει επίσης ένα φάρμακο που εμποδίζει την απορρόφηση της γλυκόζης στο γαστρεντερικό σωλήνα - ένας αναστολέας της άλφα-γλυκοσιδάσης. Αυτό το εργαλείο δεν επηρεάζει την παραγωγή ινσουλίνης. Το φάρμακο συνταγογραφείται συχνά για προφυλακτικούς σκοπούς για την πρόληψη του διαβήτη.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που αυξάνουν την απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία των κυττάρων στη γλυκόζη.

Η ιατρική ινσουλίνη χρησιμοποιείται σπάνια στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται με την αναποτελεσματικότητα της θεραπείας με άλλα φάρμακα, με μη αντιρροπούμενη μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όταν το πάγκρεας είναι εξαντλημένο και δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνοδεύεται επίσης συχνά από συννοσηρότητες:

 • αγγειοπάθεια,
 • κατάθλιψη
 • νευροπάθειες,
 • υπέρταση
 • δυσλιπιδαιμία.

Όταν εντοπιστούν τέτοιες ασθένειες, συνταγογραφούνται φάρμακα για τη θεραπεία τους.

Ποικιλίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

είδος μηχανισμός δράσης
σουλφονυλουρίες διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης
γλινίδες διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης
διγουανίδια Μείωση της παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ και την αντίσταση των ιστών στη γλυκόζη
γλιταζόνες Μείωση της παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ και την αντίσταση των ιστών στη γλυκόζη
Αναστολείς της άλφα γλυκοσιδάσης αργή απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο
Αγωνιστές πεπτιδικών υποδοχέων τύπου γλυκανογόνης εξαρτώμενη από τη γλυκόζη διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης και μείωση της έκκρισης γλυκαγόνης
Γλιπτίνες (αναστολείς διπεπτιδυλοπεπτιδάσης 4) εξαρτώμενη από τη γλυκόζη διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης και μείωση της έκκρισης γλυκαγόνης
ινσουλίνες αυξημένη χρήση γλυκόζης

διατροφή

Η ουσία των διατροφικών αλλαγών στο ΣΔ είναι η ρύθμιση των θρεπτικών συστατικών που εισέρχονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η απαραίτητη διατροφή θα πρέπει να καθορίζεται από τον ενδοκρινολόγο ξεχωριστά για κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του διαβήτη, τα συνοδά νοσήματα, την ηλικία, τον τρόπο ζωής κ. λπ.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δίαιτας που χρησιμοποιούνται στον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη (Πίνακας #9, δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, κ. λπ. ). Όλα έχουν αποδείξει τον εαυτό τους και διαφέρουν μόνο σε μερικές λεπτομέρειες. Αλλά συμφωνούν στη βασική αρχή - οι κανόνες πρόσληψης υδατανθράκων σε περίπτωση ασθένειας πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένοι. Πρώτα απ 'όλα, αυτό ισχύει για προϊόντα που περιέχουν "γρήγορους" υδατάνθρακες, δηλαδή υδατάνθρακες που απορροφώνται πολύ γρήγορα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Οι γρήγοροι υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν σε ραφιναρισμένη ζάχαρη, μαρμελάδες, είδη ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα, παγωτό, επιδόρπια, αρτοσκευάσματα Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων στοχεύει στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς η αύξηση βάρους είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου.

Άλλες Οδηγίες

Συνιστάται να αυξήσετε την πρόσληψη νερού για να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών λόγω της συχνουρίας που συχνά συνοδεύει τον διαβήτη. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε εντελώς τα ζαχαρούχα ποτά - κόλα, σόδα, kvass, χυμούς και τσάι με ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να πίνετε μόνο ποτά που δεν περιέχουν ζάχαρη - μεταλλικό και σκέτο νερό, τσάι και καφέ χωρίς ζάχαρη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής - λόγω του γεγονότος ότι το αλκοόλ διαταράσσει το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τα γεύματα πρέπει να είναι τακτικά - τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, και κατά προτίμηση 5-6 φορές την ημέρα. Δεν πρέπει να κάθεστε στο τραπέζι αμέσως μετά την προπόνησή σας.

Πώς να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η ουσία της θεραπείας του διαβήτη είναι ο αυτοέλεγχος του ασθενούς. Με τον διαβήτη τύπου 2, το επίπεδο σακχάρου πρέπει να είναι στο φυσιολογικό εύρος ή κοντά σε αυτό. Επομένως, ο ασθενής πρέπει να ελέγχει το δικό του επίπεδο σακχάρου για να αποφύγει κρίσιμες αυξήσεις. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να κρατάτε ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται οι τιμές της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Μπορείτε να κάνετε μετρήσεις γλυκόζης με ειδικούς μετρητές γλυκόζης αίματος χειρός που είναι εξοπλισμένοι με ταινίες μέτρησης. Συνιστάται να εκτελείτε τη διαδικασία μέτρησης κάθε μέρα. Η καλύτερη ώρα για μέτρηση είναι νωρίς το πρωί. Πριν από τη διαδικασία, απαγορεύεται να φάτε. Εάν είναι δυνατόν, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές την ημέρα και το επίπεδο σακχάρου μπορεί να προσδιοριστεί όχι μόνο το πρωί με άδειο στομάχι, αλλά και μετά τα γεύματα, πριν πάτε για ύπνο κ. λπ. Γνωρίζοντας το γράφημα των αλλαγών στο σάκχαρο του αίματος, ο ασθενής μπορεί γρήγορα να προσαρμόσει τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, ώστε ο δείκτης γλυκόζης να βρίσκεται στην κανονική κατάσταση.

Ωστόσο, η παρουσία γλυκόμετρου δεν απαλλάσσει τον ασθενή από την ανάγκη να ελέγχει τακτικά το επίπεδο γλυκόζης στο ασθενοφόρο, καθώς οι τιμές που λαμβάνονται στο εργαστήριο είναι πιο ακριβείς.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου σας όταν τρώτε φαγητό, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα φέρουν ετικέτα με την ενεργειακή τους αξία και την ποσότητα υδατανθράκων που περιέχουν. Υπάρχουν διαβητικά ανάλογα των συμβατικών τροφίμων στα οποία οι υδατάνθρακες αντικαθίστανται με γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων (σορβιτόλη, ξυλιτόλη, ασπαρτάμη).

επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας

στάδιο Επίπεδο γλυκόζης, mmol/L
κατάσταση του κανόνα 3. 3-5. 5
Περιορισμένη ανοχή γλυκόζης 5, 6-6, 0
Διαβήτης, πρώιμο στάδιο 6. 1-8. 0
Διαβήτης, ενδιάμεσο στάδιο 8. 1-14. 0
Διαβήτης, σοβαρό στάδιο >14. 1

φρούτα και λαχανικά

Είναι δυνατόν να τρώμε φρούτα και μούρα με διαβήτη τύπου 2; Θα πρέπει να προτιμώνται τα λαχανικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, που είναι δύσπεπτες αλλά χρήσιμες για την πέψη, και λιγότερη ζάχαρη. Ωστόσο, πολλά λαχανικά όπως οι πατάτες, τα παντζάρια και τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και θα πρέπει να περιορίζονται. Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο και μόνο αυτά που δεν είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες. Μεταξύ των φρούτων, οι μπανάνες κατέχουν το ρεκόρ περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ακολουθούμενες από τα σταφύλια και τα πεπόνια. Η χρήση τους δεν συνιστάται γιατί μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

σπιτικές θεραπείες

Οι λαϊκές θεραπείες περιλαμβάνουν τη λήψη αφεψημάτων από φαρμακευτικά βότανα. Μια τέτοια θεραπεία μπορεί όχι μόνο να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και να μειώσει την όρεξη και να μειώσει το υπερβολικό βάρος. Ωστόσο, οι λαϊκές θεραπείες μπορούν να ληφθούν μόνο συμπληρωματικά με φάρμακα και σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

αθλητική άσκηση

Μια βοηθητική μέθοδος θεραπείας είναι οι σωματικές ασκήσεις. Σε μέτρια ένταση, το σώμα καίει μεγάλες ποσότητες γλυκόζης. Ο μεταβολισμός ομαλοποιείται, το καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται. Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη κάθε μέρα. Ωστόσο, οι ασκήσεις δεν πρέπει να είναι επίπονες, καθώς αυτό μπορεί να έχει μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα. Με σοβαρή κόπωση, η όρεξη αυξάνεται και ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να αναιρέσει κάθε θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας. Η κούραση προκαλεί στρες και την απελευθέρωση ορμονών των επινεφριδίων που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επομένως, συνιστάται να επιλέξετε το είδος της σωματικής δραστηριότητας που αντιστοιχεί στην αθλητική μορφή του ασθενούς - απλές ασκήσεις, ασκήσεις με αλτήρες ή περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία.

Κόστος ενέργειας για διάφορες δραστηριότητες

είδος δραστηριότητας Κόστος, kcal/h Τρόφιμα με παρόμοια ποσότητα ενέργειας
Ξεκουραστείτε ξαπλωμένοι 80 μήλο, 20 γρ ξηρούς καρπούς
Κάτσε ήσυχα εκατό μήλο, 20 γρ ξηρούς καρπούς
όρθια ανάπαυση 140 ένα ποτήρι γάλα
Δουλειες του σπιτιου 180 ένα ποτήρι γάλα
Αργό περπάτημα, ελαφριά εργασία στον αγρό 220 120 γρ παγωτό
Να κάνω ποδήλατο 250 100 γραμμάρια λευκό ψωμί
Γρήγορο περπάτημα, αργό κολύμπι, αργός χορός, κωπηλασία 300 150 γρ μαύρο ψωμί
Βόλεϊ, μπάντμιντον, πινγκ πονγκ 350 90 γρ μπισκότα ή τυρί

πρόβλεψη

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 φτάνει στο στάδιο της αντιρρόπησης, είναι συνήθως ήδη αδύνατο να αντιστραφεί η νόσος και να επιστρέψουν τα επίπεδα γλυκόζης στο φυσιολογικό - λόγω της εξάντλησης των πόρων του παγκρέατος και του σώματος συνολικά. Επομένως, σε μια τέτοια κατάσταση, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ανίατη ασθένεια. Ωστόσο, η σωστή θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προσθέσει πολλά χρόνια στη ζωή του ασθενούς. Στα αρχικά στάδια του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, είναι δυνατός ο έλεγχος της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα και η διατήρηση της εντός αποδεκτών ορίων, απλώς αλλάζοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής μπορεί να ζήσει πολλές δεκαετίες και να μην έχει επιπλοκές από διαβήτη.