Η ασυνήθιστη κετο δίαιτα που λατρεύουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες

κετογονικές τροφές δίαιτας

Η δίαιτα κετόνης (κετόνη) είναι μια δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο τροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες με μέτρο και πολλά λιπαρά τρόφιμα.

Η απώλεια βάρους χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο είναι η βέλτιστη για όσους ασχολούνται σοβαρά με την άσκηση, αλλά ακόμα κι αν ένα άτομο θέλει απλώς να χάσει επιπλέον κιλά, θα τον βοηθήσει να αποφύγει την αδυναμία, την απάθεια και την υπνηλία.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια τέτοια δίαιτα επιτρέπεται επίσης σε διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2, αν και αυτή η ασθένεια αποτελεί αντένδειξη σε οποιοδήποτε άλλο περιορισμένο μενού.

Η ουσία της δίαιτας κετο: το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, η εξελικτική σημασία της οποίας είναι να επιβιώσει σε μια κατάσταση ανεπάρκειας υδατανθράκων. Για όσους χάνουν βάρος, αυτή είναι μια ευκαιρία να μειώσουν το σωματικό λίπος, να στεγνώσουν και να βρουν ένα ωραίο σώμα ανακούφισης.

Βασικές αρχές διατροφής

Η δίαιτα οφείλει το όνομά της στα κετονοσώματα, τα οποία σχηματίζονται στο ανθρώπινο σώμα μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτά τα σώματα είναι το αποτέλεσμα της λιπώσεως, όπου τα λιπώδη κύτταρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Εκεί χρησιμοποιούνται ενεργά ως προμηθευτής ενέργειας, καθώς πολύ λίγοι υδατάνθρακες εισέρχονται στο σώμα με τα τρόφιμα.

Η βασική ιδέα της δίαιτας κετο είναι να δημιουργήσει έλλειμμα θερμίδων περιορίζοντας ή αποκλείοντας από το μενού τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη θα αντικαταστήσουν εν μέρει την πηγή ενέργειας, αλλά για μια φυσιολογική και σταθερή ζωή ολόκληρου του οργανισμού προφανώς δεν θα είναι αρκετά, επομένως χρησιμοποιούνται εναποθέσεις λίπους.

Η διαφορά μεταξύ της κετο δίαιτας και άλλων δίαιτων απώλειας βάρους είναι ότι το μενού είναι πλούσιο σε λιπαρά και όχι ζωικά αλλά φυτικά λίπη που βρίσκονται σε τροφές εμπλουτισμένες με πολυακόρεστα οξέα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας Κέτο

Το είδος της διαιτητικής τροφής που εξετάζεται έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Η απώλεια βάρους είναι γρήγορη και αποτελεσματική - δεν είναι υγρό που φεύγει από το σώμα, αλλά το λίπος αφού διασπαστεί.
 • για να απαλλαγούμε από τις συσσωρεύσεις λίπους, ένα άτομο καταφέρνει να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη δύναμη του μυϊκού ιστού.
 • το αίσθημα της πείνας και η επιθυμία να φάμε κάτι επιβλαβές απουσιάζει, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του ψυχοσυναισθηματικού υποβάθρου.
 • δεν χρειάζεται να μετράτε συνεχώς θερμίδες.

Η δίαιτα κετο δεν είναι μοναδική, επομένως έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • δεν μπορεί να παρατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η υπερβολική απορρόφηση πρωτεϊνών και λιπών στο σώμα στο πλαίσιο μιας πρακτικά απουσίας πρόσληψης υδατανθράκων οδηγεί σε προβλήματα στην εργασία των εσωτερικών οργάνων και συστημάτων.
 • κατά την απώλεια βάρους υπάρχει έλλειψη βιταμινών και φυτικών ινών. Τι μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της εντερικής λειτουργίας και του ανοσοποιητικού συστήματος;
 • η έλλειψη υδατανθράκων επηρεάζει αρνητικά τις πνευματικές ικανότητες ενός ατόμου, επομένως η δίαιτα κετο δεν συνιστάται σε άτομα που, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, αναγκάζονται να κάνουν συνεχή και έντονη διανοητική εργασία.

Επιπλέον, ένα άτομο που χάνει βάρος μπορεί να εμφανίσει αυξημένη υπνηλία, γρήγορη κόπωση και απάθεια ενώ βρίσκεται σε δίαιτα κετο - σε αυτήν την κατάσταση, η εργασιακή δραστηριότητα μπορεί επίσης να «μειωθεί».

Αντενδείξεις

Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά από αυτά:

 • νεφρικές παθήσεις φλεγμονώδους, μολυσματικής φύσης και παρουσία λίθων στη λεκάνη και τους κάλυκες αυτού του ζευγαρωμένου οργάνου.
 • Προβλήματα με τη λειτουργία του ήπατος - για παράδειγμα, ήδη προοδευτική ηπάτωση (παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα ενός οργάνου περιβάλλονται από λιποκύτταρα).
 • Στρέψη ή κάμψη της χοληδόχου κύστης, πέτρες σε αυτήν, φραγμένη χοληφόρος οδός.
 • Περίοδος εγκυμοσύνης και θηλασμού.
 • ανεπαρκής αντίδραση του σώματος στη ζωική πρωτεΐνη.

Ο συγγραφέας της ίδιας της μεθόδου απώλειας βάρους συνιστά να ζητήσετε από έναν θεραπευτή να σας εξετάσει ή να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό πριν ακολουθήσετε τη δίαιτα κετο. Ίσως, κρυφές παθολογίες αναπτύσσονται στο σώμα, οι οποίες μπορούν να γίνουν αντένδειξη για μια τέτοια απώλεια βάρους.

Λευκή και μαύρη λίστα προϊόντων

Ναι, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποκλειστούν εντελώς από τη δίαιτα της απώλειας βάρους. Ωστόσο, για να μην λαμβάνετε πληροφορίες για τη σύνθεση ενός συγκεκριμένου πιάτου πριν από κάθε γεύμα, θα πρέπει να θυμάστε μόνο δύο λίστες.

Η λευκή λίστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου απώλειας βάρους στη δίαιτα κετο:

 • Όλα τα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού, αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λαρδί/λίπος.
 • Αυγά κοτόπουλου και ορτυκιών.
 • λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σολομός, ρέγγα και άλλα) και όλα τα θαλασσινά.
 • Πλήρες γάλα, αλλά με μικρό ποσοστό λίπους - το πολύ 1, 5%.
 • όλους τους ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, των καρυδιών και των αμυγδάλων·
 • Πορτοκάλια και πράσινα μήλα, σπάνια γκρέιπφρουτ.
 • εξαιρούνται μια μικρή ποσότητα φρέσκων λαχανικών, αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, δηλαδή οι πατάτες, το καλαμπόκι και όλα τα όσπρια.
 • γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίς πρόσθετα αρώματα ή χρωστικές.

Κατ 'αρχήν, μια τέτοια εκτενής λίστα με "λευκά" προϊόντα σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα εντελώς ποικίλο και ικανοποιητικό μενού για κάθε μέρα. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ποια προϊόντα απαγορεύονται αυστηρά για χρήση:

 • Πατάτες και απολύτως όλα τα είδη σιτηρών.
 • Σοκολάτα και μπανάνες?
 • Αρτοσκευάσματα (βουτυρά και μη) και σταφύλια.
 • Ψωμί και ζάχαρη.

Κατά τη σύνταξη ενός μενού για την απώλεια βάρους, πρέπει να λάβετε υπόψη μια προειδοποίηση: μπορείτε να καταναλώνετε υδατάνθρακες την ημέρα, αλλά όχι περισσότερο από 50 g.

Προσαρμογή ανδρών και γυναικών σε μια νέα δίαιτα

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κετο δίαιτας είναι ότι το σώμα προσαρμόζεται σε μια νέα δίαιτα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για τους άνδρες και τουλάχιστον 5 ημέρες για τις γυναίκες. Οι πιο εύκολες ημέρες προσαρμογής θεωρούνται η 1 και η 2η, όταν το σώμα καταναλώνει εισαγόμενους υδατάνθρακες πριν χάσει βάρος για να πάρει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας.

Οι πιο δύσκολες μέρες είναι 3 - 5: δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα υδατανθράκων, οπότε αρχίζει η επεξεργασία των πρωτεϊνών σε γλυκόζη. Δεδομένου ότι το σώμα δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη, μπορεί να αρχίσει να απορροφά πρωτεΐνη από τον μυϊκό ιστό, προκαλώντας αδυναμία και ακόμη και μυϊκό πόνο καθώς χάνετε βάρος.

Ολόκληρη η δίαιτα κετο διαρκεί το πολύ 3 εβδομάδες και το πιο δύσκολο είναι να αντέξεις τις πρώτες 7 ημέρες, γιατί ήδη την 8η ημέρα αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργικότητα του σώματος, ξεκινά η διαδικασία καύσης λίπους.

Δείγμα μενού για μια εβδομάδα

Δεδομένου ότι ένα πολύ ποικίλο μενού μπορεί να συνδυαστεί από τα εγκεκριμένα προϊόντα, αξίζει να μελετήσετε ένα παράδειγμα για τουλάχιστον μία ημέρα:

 • το πρωί - μια ομελέτα από τρία αυγά κοτόπουλου με κρέμα ή ομελέτα + 2 τοστ με τυρί + ½ γκρέιπφρουτ + τσάι χωρίς ζάχαρη.
 • Μεσημεριανό - βραστό στήθος κοτόπουλου με ρόκα ή σαλάτα Καίσαρα χωρίς κρουτόν και σάλτσα + καφές χωρίς ζάχαρη.
 • Βραδινό - ψητή πέστροφα με κρεμμύδια ή μάραθο + μεταλλικό νερό.
Φιλέτο κοτόπουλο με λαχανικά για την κετοδίαιτα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, τυρί κότατζ, κεφίρ και απλό γιαούρτι σε σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων σε μια δίαιτα κετο.

Συνταγές δίαιτας κετο

Μπορείτε να ετοιμάσετε νόστιμες και κατάλληλες σαλάτες:

 • γαρίδες βραστές + ρόκα + βραστά αυγά + ελαιόλαδο με λίγες σταγόνες λεμόνι.
 • ντομάτες + αγγούρι + μαλακό τυρί (για παράδειγμα, τυρί Adyghe) + φυτικό λάδι.
 • Γαρίδες, μύδια, χταπόδι και καλαμάρια μαγειρεμένα και τηγανισμένα σε βούτυρο + περιχύστε με μηλόξυδο.

Όταν πρόκειται για ζεστά πιάτα, τα ακόλουθα είναι κατάλληλα για μια κετοδίαιτα:

 • Ψημένα ψάρια σε αλουμινόχαρτο - μπορεί να είναι σολομός, πέστροφα ή σκουμπρί. Προσθέστε μόνο χόρτα άνηθου, μερικές φέτες λεμονιού και αλάτι με αλεσμένο πιπέρι.
 • Τηγανίζουμε κρέας με κρεμμύδια και φρούτα μάραθου - όλα διπλώνονται σε τηγάνι / σχήμα, περιχύνονται με κρέμα και σιγοψήνονται στο φούρνο ή στη σόμπα για μια ώρα. Τα φρέσκα αγγούρια ή τα φύλλα ρόκας συνδυάζονται καλύτερα με αυτό.
 • Μπορείτε να φτιάξετε μια κατσαρόλα με τυρί κότατζ και αυγά ή να φτιάξετε μια αφράτη ομελέτα στο φούρνο. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να αναμίξετε 1 κιλό τυρί cottage με 5 αυγά, να το βάλετε σε μια φόρμα και να περιχύσετε τα πάντα με λιπαρή ξινή κρέμα, να ψήσετε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά. Και η ομελέτα είναι ακόμα πιο εύκολη στην προετοιμασία: πρέπει να χτυπήσετε τα αυγά και το γάλα σε ίσες ποσότητες, να αλατίσετε και να τα ρίξετε σε μια φόρμα. Μετά από 15 λεπτά στο φούρνο, το μείγμα είναι έτοιμο για ένα ζεστό γεύμα για μεσημεριανό ή βραδινό.
Κατσαρόλα για την κετοδίαιτα

Αναμενόμενο Αποτέλεσμα

Η απώλεια βάρους θα είναι «υπέροχη»! Σύμφωνα με τις κριτικές εκείνων που έχουν ήδη χάσει βάρος με τη δίαιτα κετο, είναι δυνατό να απαλλαγείτε από 7-12 κιλά σε 3 ολόκληρες εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, οι μύες δεν υποφέρουν και η φιγούρα γίνεται τονισμένη και λεπτή. Για να έχετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τους κανόνες της εξεταζόμενης μεθόδου απώλειας βάρους και αθλητισμού.

Η δίαιτα κετο θεωρείται πολύ επιθετική και δύσκολη για τον οργανισμό, επομένως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χρόνιες ασθένειες χωρίς προηγούμενη συμβουλή θεραπευτή ή θεράποντος ιατρού. Αυτή η απώλεια βάρους πραγματοποιείται όχι περισσότερο από μία φορά σε έξι μήνες και πρέπει να βγείτε από τη δίαιτα πολύ προσεκτικά - προσθέτοντας υδατάνθρακες με 30 g την ημέρα.

Η απώλεια βάρους με μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες (κετο) σίγουρα θα λειτουργήσει, αλλά μόνο εάν προετοιμάσετε υπεύθυνα το σώμα σας και ακολουθήσετε τις συστάσεις του μενού. Και η άσκηση βοηθά στη στήριξη των μυών και τους εμποδίζει να εξασθενήσουν και να χαλαρώσουν.