Αρχίζουμε να μειώνουμε από το «κεφάλι». Η ψυχοθεραπεύτρια κατονόμασε 13 λάθη που κάνουν όσοι ονειρεύονται να «χάσουν βάρος μέχρι το καλοκαίρι»

Για να μην ροκανίσετε ένα φύλλο λάχανου στο μυαλό σας, γιατί να μην χάσετε ξανά τα περιττά κιλά, πρέπει να προετοιμαστείτε για μια δίαιτα εκ των προτέρων. Και είναι καλύτερα να ξεκινήσετε μια τέτοια εκπαίδευση από το "κεφάλι", λέει η Τατιάνα Καραβάεβα, επικεφαλής του τμήματος για τη θεραπεία οριακών ψυχικών διαταραχών και ψυχοθεραπείας. Ο γιατρός είπε ότι εμποδίζει την εκπλήρωση των ανοιξιάτικων ονείρων μιας ιδανικής φιγούρας μέχρι το καλοκαίρι.

πώς μπορείτε να χάσετε βάρος

- Αυτή η άνοιξη είναι ξεχωριστή. Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν αδύνατο να ακολουθήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής και στο σπίτι, δίπλα στο ψυγείο που περιέχει φόβο και άγχος, δεν θα χάσετε πολύ βάρος», λέει η Tatyana Karavaeva, MD, επικεφαλής της οριακής θεραπείας. τμήμα Διαταραχές και ψυχοθεραπεία - Την άνοιξη η συχνότητα μειώθηκε κάπως, κάποιοι έχουν ήδη κάνει αντιπαιδικούς εμβολιασμούς, ο ήλιος είναι ολοένα και πιο ορατός στο δρόμο, ώστε να μπορείτε να πάρετε τη σιλουέτα σας.

Λάθη που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Γιατί δεν καταφέρνουν όλοι να περάσουν το τεστ δίαιτας και να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν; Και συχνά δεν είναι θέμα θέλησης. Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή, για παράδειγμα, λανθασμένα επιλεγμένα κίνητρα ή μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορεί να παρεμβαίνουν. Ο "Doctor Peter", μαζί με την Tatyana Karavaeva, διευθέτησαν τα κύρια λάθη όσων ονειρεύονται να χάσουν βάρος.

Λάθος νούμερο 1. Αδυνάτισμα σε αναζήτηση πρίγκιπα

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό κίνητρο. Αρχικά, απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας «Γιατί θέλω να χάσω βάρος; » Εάν μια γυναίκα θέλει να χάσει βάρος για να αισθάνεται καλύτερα και να δείχνει ωραία, τότε μπορείτε να αναλάβετε δράση. Όταν όμως συνδυάζει την επιτυχία στην προσωπική της ζωή με την απώλεια βάρους, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Σκέφτεται, «Τώρα θα χάσω βάρος - θα βρω έναν άντρα που αγαπώ. » Αλλά εκτός από το υπερβολικό βάρος, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν είναι σε σχέση. Μια τέτοια γυναίκα χάνει βάρος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχέση - ένας άντρας με ένα μπουκέτο λουλούδια δεν τη συναντά κάθε μέρα. Και μετά έρχεται η απογοήτευση και από τη σκέψη "όλα για τίποτα" αρχίζει να τρώει ελεύθερα και παχαίνει. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι αν είσαι αδύνατη δεν είσαι ευτυχισμένος, επιτυχημένος ή πλούσιος. Επίλυση προβλημάτων στην οικοδόμηση επικοινωνίας , προσωπικές σχέσεις, και η επιτυχία προέρχεται από τον τομέα της ψυχολογίας, όχι της διαιτολογίας.

Λάθος νούμερο 2. Κοιμόμαστε άσχημα - μην χάνετε βάρος

Ένας καλός ύπνος σας βοηθά πραγματικά να χάσετε βάρος. Το βράδυ, ειδικά στην πρώτη φάση του ύπνου, σχηματίζεται η ορμόνη σωματοτροπίνη στην υπόφυση. Χωρίς αυτά, η απώλεια βάρους είναι σχεδόν αδύνατη, ακόμη και με αυστηρούς περιορισμούς στη διατροφή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι διατροφολόγοι γράφουν ως πρώτο σημείο την "ομαλοποίηση του ύπνου" όταν δημιουργούν ένα πρόγραμμα για έναν ασθενή. Εάν ο ύπνος σας είναι επιφανειακός και ακανόνιστος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να καθιερώσετε το σωστό σχήμα «ύπνου-εγρήγορσης» πριν κάνετε δίαιτα.

Λάθος νούμερο 3. Θέλουμε να χάσουμε γρήγορα 20 κιλά

Σε κάθε εταιρεία είναι σημαντικό να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, να χάσεις 5 κιλά σε 2 μήνες, όχι 25. Πρώτον, είναι πιο υγιεινό. Δεύτερον, δύσκολες εργασίες που δεν μπορούσαν να επιλυθούν μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση (μια ψυχολογική κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι επιθυμίες δεν ανταποκρίνονται στις διαθέσιμες δυνατότητες) και νευρωτικές διαταραχές.

Συμβαίνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου να παρεμβαίνουν στην απώλεια βάρους. Η ίδια τελειομανία. Ένα τέτοιο άτομο θέλει αμέσως να φτάσει στο "ιδανικό βάρος" - να χάσει 40 κιλά. Όταν συνειδητοποιεί ότι ο στόχος είναι ανέφικτος, το κίνητρο εξαφανίζεται - απλά τα παρατάει και αποκηρύσσει όλες τις δίαιτες. Η σοβαρή απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί για περισσότερο από ένα χρόνο και σε διάφορα στάδια. Αλλά ο ψυχισμός μας σπάνια πραγματοποιεί τέτοιους μακροπρόθεσμους στόχους.

Υπάρχουν επίσης άτομα με διχοτομική ή «ασπρόμαυρη» σκέψη (όταν αξιολογούν κατηγορηματικά τα γεγονότα, τον εαυτό τους και τον περίγυρό τους) - τηρούν την αρχή «ή όλα ή τίποτα». Ένα τέτοιο άτομο ακολουθεί μια δίαιτα, τρώει λάχανο, μετά ξαφνικά τρώει καραμέλα και σκέφτεται, "Έχω ήδη σπάσει τη δίαιτα, τώρα όλα είναι χωρίς νόημα. " Είναι απαραίτητο να εργαστείτε με αυτές τις προσωπικές ιδιότητες και συνήθως δεν μπορεί κανείς να το κάνει χωρίς τη βοήθεια ψυχολόγου.

Λάθος νούμερο 4. Ακολουθήστε μια σκληρή δίαιτα

Δεν αξίζει να επιμείνετε σε άκαμπτες δίαιτες - είναι κακό για την υγεία σας. Ακόμα κι αν καταφέρεις να χάσεις την απαιτούμενη ποσότητα κιλών, μετά βίας θα μπορέσεις να διατηρήσεις το αποτέλεσμα. Είναι καλύτερο να στοχεύσετε στη σωστή διατροφή: με κανονική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες, κλασματικά γεύματα - σε μικρές μερίδες 5 φορές την ημέρα. Εάν βασανίζεστε με την πείνα όλη μέρα και σκέφτεστε το φαγητό, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσετε και να καταστρέψετε τα πάντα.

Λάθος νούμερο 5. Μην τρώτε μετά τις έξι

Είναι επιβλαβές να καταβροχθίζετε και να κάνετε ένα μεγάλο διάλειμμα για γεύμα τη νύχτα. Η ιδέα ότι ο κανόνας "μην τρώτε μετά τις έξι" είναι ωφέλιμος είναι ουσιαστικά ένας μύθος. Αν αρνηθείτε να φάτε μετά τις 6: 00 μ. μ. , μπορείτε πραγματικά να χάσετε βάρος στην αρχή, αλλά μετά ό, τι έχασες επανέρχεται γρήγορα. Το σώμα είναι ευαίσθητο. Όταν καταλάβει ότι μπορείς να του στερήσεις φαγητό για περισσότερες από 12 ώρες και βασικά όλα περιμένουν από τον ιδιοκτήτη, αρχίζει να αποθηκεύει λίπη. Το βέλτιστο είναι το τελευταίο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Λάθος νούμερο 6. Μην ψάχνεις για συνταγές εκ των προτέρων

Προηγουμένως, οι διατροφολόγοι συνιστούσαν μια σειρά από τρόφιμα - ποιες πρέπει να περιοριστούν στη διατροφή, ποιες πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνότερα. Τώρα καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολο για πολλούς να περάσουν από τις συνηθισμένες συνταγές στις σωστές και αμέσως προσφέρουν συνταγές για υγιεινά πιάτα. Για παράδειγμα, πώς μπορείτε να μαγειρέψετε το ίδιο λάχανο νόστιμα; Για να μην ροκανίσετε απλώς ένα φύλλο λάχανου και να απολαύσετε τη διατροφή σας, πρέπει να βρείτε κατάλληλες συνταγές στο Διαδίκτυο εκ των προτέρων.

Λάθος νούμερο 7. Φάτε γρήγορα

Το αίσθημα πληρότητας δεν εμφανίζεται αμέσως. Το σήμα κορεσμού φθάνει στον εγκέφαλο περίπου 20-30 λεπτά μετά την πραγματική του έναρξη. Μην βιαστείτε λοιπόν στο τραπέζι. Όταν αισθάνεστε χορτάτοι, στην πραγματικότητα τρώτε 2-3 φορές περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Φάτε αργά και αφήστε το τραπέζι λίγο πεινασμένο.

Λάθος νούμερο 8. Βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας από μεγάλα πιάτα

Υπάρχουν πολλά ψυχολογικά κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο. Για παράδειγμα, σωστά επιλεγμένα πιάτα. Τα μικρά πιάτα στο τραπέζι σας επιτρέπουν να «χορταίνετε» ψυχολογικά με μια μικρή μερίδα - σε ένα βαθύ μεγάλο πιάτο θα φαίνεται αραιό. Τα ωραία πιάτα θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό, να το απολαύσετε. Όταν προσπαθείτε να μυρίσετε ένα πιάτο, ο κορεσμός έρχεται με λιγότερη κατανάλωση.

Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταλείψετε την τηλεόραση και τα gadget στο τραπέζι. Αποσπασμένοι από μια ταινία ή νέα στο Διαδίκτυο, καταπίνουμε μηχανικά και δεν παρατηρούμε ότι τρώμε περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Λάθος νούμερο 9. Κρατάμε γλυκά στο σπίτι

Όταν ένα άτομο πεινάει, αρχίζει να τρώει αυτό που μόλις παρατηρεί. Εάν έχετε ψωμάκια, μαγιονέζα και γλυκά στο σπίτι, τότε είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθείτε - το ίδιο το χέρι το απλώνει. Εάν πρέπει να πάτε στο κατάστημα για αυτούς, το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να σταματήσετε.

Λάθος νούμερο 10. Η αγανάκτηση και ο θυμός κυριεύουν

Τα αίτια των ταραχών πρέπει να καταπολεμηθούν «στην ξηρά». Πριν ξεκινήσετε δίαιτα, σκεφτείτε: «Τι σημαίνει για μένα το φαγητό και αν θέλω να φάω κάτι νόστιμο και βλαβερό ακαταμάχητα; »«Οι βασικές αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές - πρέπει να καταλάβετε ποιες έχετε.

Για παράδειγμα, υπάρχει ψυχογενής υπερκατανάλωση τροφής - η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τροφής λόγω συναισθηματικών προβλημάτων, ως αποτέλεσμα - ένα άτομο παίρνει βάρος ή δεν μπορεί να χάσει βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, μια απλή δίαιτα δεν θα βοηθήσει, καθώς το άγχος θα αυξηθεί. Στο κέντρο μας λειτουργεί ομάδα ψυχογενούς υπερφαγίας. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που κατανοούν την αγανάκτηση, τον φόβο, τον θυμό και τον εκνευρισμό. Όταν το φαγητό γίνεται το πρωταρχικό μέσο ανακούφισης της συναισθηματικής έντασης, όλες οι προσπάθειες απώλειας βάρους αποτυγχάνουν. Βλέπουμε πολλές γυναίκες που προσπάθησαν να χάσουν βάρος περισσότερες από μία φορές, αλλά το κατάφεραν μόνο αφού συνεργάστηκαν με έναν ειδικό. Σκοπός του είναι να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες των αρνητικών συναισθημάτων και να μάθει να τα αντιμετωπίζει με άλλους τρόπους. Εάν ένα άτομο διαλυθεί και μαλώσει με τη μητέρα του μετά από κάθε ταξίδι στο σπίτι, αυτή η κατάσταση πρέπει πρώτα να επιλυθεί.

Λάθος # 11. Ένα ποτήρι κρασί εξοικονομεί θερμίδες.

Συχνά δεν παρατηρούμε κανένα σνακ - καραμέλα από το ντουλαπάκι ενός αυτοκινήτου, ένα σάντουιτς που πιάστηκε στο τρέξιμο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές τέτοιες «ανεπαίσθητες» στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας - πρέπει να καταγραφούν στο ημερολόγιο διατροφής σας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα είχαν ένα ποτήρι ξηρό κρασί και θα εξοικονομούσαν φαγητό. Αλλά αυτό συνήθως δεν λειτουργεί. Οποιοδήποτε αλκοόλ αυξάνει την όρεξη και με ένα ποτήρι κρασί μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθεί ορεκτικό με τυρί και σταφύλι με πολλές θερμίδες και μετά τηγανητές πατάτες. Αλλά για κάποιο λόγο, πολλοί δεν θεωρούν φαγητό ένα κομμάτι τυρί ή σταφύλι.

Λάθος νούμερο 12. Ζυγιζόμαστε συνέχεια

Για να παρακολουθείτε τη δυναμική του βάρους, δεν είναι απαραίτητο να ζυγίζεστε καθημερινά - αρκεί 1-2 φορές την εβδομάδα. Το βάρος εξαρτάται από πολλούς λόγους - την ποσότητα των υγρών που πίνετε, τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, τον καιρό και ούτω καθεξής. Εάν στέκεστε στη ζυγαριά πολύ συχνά, μπορείτε να δείτε ένα "συν" και να ενθουσιαστείτε. Είναι επίσης σημαντικό να καταγράφετε σωστά τα αποτελέσματα ζύγισης. Για παράδειγμα, έχετε καταφέρει να χάσετε ένα κιλό σε λίγες μέρες. σημειώνοντας το επόμενος αριθμός, αλλά "77 - 1" - αυτό είναι πιο οπτικό και έχει καλύτερη ψυχολογική επίδραση. Συνιστάται επίσης να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για τις επιτυχίες σας - αλλά όχι με σοκολάτα. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, για παράδειγμα, αγοράζοντας αρωματικό αφρό μπάνιου ή νέα μπλούζα για να αναδείξετε τις επιτυχίες σας στο αδυνάτισμα.

Αλλά ανεξάρτητα από το πώς χάνετε βάρος, πρέπει να θυμάστε - υπάρχουν στιγμές που το βάρος «στέκεται». Αυτό μπορεί να διαρκέσει 1-2 εβδομάδες και σχετίζεται με μεταβολικές και ορμονικές διεργασίες. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε μια τέτοια συμπεριφορά του οργανισμού με κατανόηση, να μην αποθαρρύνουμε και να μην πιστεύουμε ότι όλα έχουν χαθεί.

Λάθος νούμερο 13. Το φαγητό είναι η μόνη απόλαυση

Εάν η ζωή χωρίς καραμέλα φαίνεται βαρετή και βαρετή, υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε για αυτό. Πρέπει να βρούμε κάτι άλλο που να είναι ευχάριστο και ευχάριστο για να αποσπάται η προσοχή μας - σπορ, μια καλή ταινία, βόλτες, δημιουργικότητα. Εάν υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός για την επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων - κέικ ή γρήγορο φαγητό, συμβαίνουν βλάβες.

Γενικά, είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε σωστές ψυχολογικές στάσεις από την παιδική ηλικία. Συχνά οι γονείς λένε στα παιδιά τους ότι τα χάμπουργκερ είναι κακά. Πού προτιμούν όλοι να γιορτάζουν τα γενέθλια των παιδιών ταυτόχρονα; Σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Αυτό διαμορφώνει την αντίληψη του παιδιού ότι τα χάμπουργκερ είναι το καλύτερο φαγητό γιατί συνδέονται με διακοπές, προαγωγή. Το φαγητό είναι επίσης συχνά το μόνο μέσο επικοινωνίας σε μια οικογένεια - όλοι κάθονται στα gadget τους και μπορούν μόνο να κοιτάζονται στα μάτια και να μιλάνε κατά τη διάρκεια του δείπνου. Προκύπτει η ιδέα ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μόνο στο τραπέζι.