Λιποϊκό Οξύ: Ο πολύπλευρος στρατιώτης απώλειας βάρους;

Τι είναι το λιποϊκό οξύ; Είναι μια ανοιχτόχρωμη κίτρινη σκόνη με πικρή γεύση που μπορεί εύκολα να συγχέεται με εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες. Ωστόσο, οι μοναδικές ιδιότητες ενός ασυνήθιστου συνδυασμού λιπαρού οξέος και θείου εφιστούν την προσοχή στο λιποϊκό οξύ: προάγει την απώλεια βάρους, δίνει στο σώμα επιπλέον ενέργεια, προστατεύει τον εγκέφαλο και είναι πιθανώς το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για την ανθρωπότητα στη χώρα της αιώνιας νεολαία . . . Γοητευμένος?

Κάψουλες λιποϊκού οξέος αδυνατίσματος

Το λιποϊκό οξύ είναι γνωστό ότι μερικές φορές βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων απώλειας βάρους. Πώς αλλιώς μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό;

Λιποϊκό οξύ: καθαριστικό ή ειδική μονάδα;

Το λιποϊκό οξύ, γνωστό και ως LA, είναι επίσης θειοκτικό οξύ, είναι επίσης λιπαμίδη, είναι επίσης βιταμίνη Ν, η οποία εμφανίζεται συχνά με το όνομα μιας ημι-βιταμίνης ή μιας ουσίας που μοιάζει με βιταμίνη.

Το γεγονός ότι το LA συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό το εμπόδισε να γίνει μια «γεμάτη» βιταμίνη. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το λιποϊκό οξύ διαλύεται τόσο στο λίπος όσο και στο νερό, ενώ οι άλλοι συνάδελφοί του στη «δραστηριότητα βιταμινών» δεν μπορούν παρά να καυχηθούν για έναν άνετο χώρο διαβίωσης.

Το λιποϊκό οξύ είναι πραγματικό Figaro: είναι εδώ, είναι εκεί. Συνοδεύοντας τις ενζυμικές αντιδράσεις στα μιτοχόνδρια, βοηθά να γίνει η διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα κύτταρα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Μόρια Λιποϊκού Οξέος - Μικροσκοπικές Εγκαταστάσεις Ανακύκλωσης. Η ουσία «απορροφά» τα προϊόντα διάσπασης των αμινοξέων και σας δίνει τη δυνατότητα να αποσπάσετε το απόλυτο μέγιστο των ουσιών που χρειάζεται το σώμα μας και στη συνέχεια απομακρύνει όλα τα «άχρηστα προϊόντα» από το σώμα.

Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί άρχισαν σοβαρά να μιλούν για το λιποϊκό οξύ ως το μελλοντικό ελιξίριο της αιώνιας νεότητας, καθώς αυτή η ουσία απέδειξε πειραματικά την ικανότητά της να αποτρέπει τη βλάβη του DNA, που πιστεύεται ότι είναι η πραγματική αιτία της γήρανσης των κυττάρων και της εξαφάνισης των ζωτικών λειτουργιών.

Το λιποϊκό οξύ βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης

Λιποϊκό οξύ και απώλεια βάρους: Γιατί λειτουργεί

Το λιποϊκό οξύ είναι σε θέση να "δαμάσει" τις δυνάμεις που μας κάνουν να παίρνουμε βάρος και να συγκρατεί το περιττό λίπος. Η δραστηριότητά του σε αυτή τη λειτουργία είναι ποικίλη. Έτσι, όταν χάνουμε βάρος, το λιποϊκό οξύ:

  • επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και μειώνει την πείνα.

  • διεγείρει την κατανάλωση ενέργειας.

  • αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

  • βελτιώνει ποιοτικά την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και μειώνει τα επίπεδα στο αίμα.

  • μειώνει την τάση του ήπατος να συσσωρεύει λίπος.

Η πρακτική δείχνει ότι το λιποϊκό οξύ, όταν συνδυάζεται με δίαιτα και άσκηση, δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Υπάρχει μια λογική εξήγηση για αυτό. Με μια «αλλαγή στην πορεία» της δίαιτας, συμβαίνουν χημικές αλλαγές στο σώμα (πιο έντονες με πρωτεϊνική, παλαιο ή κετο δίαιτα, που δίνει το ταχύτερο αποτέλεσμα και τις πιο εμφανείς παρενέργειες) και με αυξημένη δύναμη και μικροτραύματα καρδιαγγειακής άσκησης εμφανίζονται στους μύες.

Για το λόγο αυτό, εντείνονται οι οξειδωτικές διεργασίες στον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί σε «αύξηση» του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, κατεστραμμένων μορίων.

Έτσι το λιποϊκό οξύ είναι σε θέση όχι μόνο να το εξουδετερώσει, αλλά και να το απορροφήσει, και στη συνέχεια - να ανακάμψει και να ξαναβυθιστεί στη μάχη κατά των αντιοξειδωτικών.

Αυτή είναι μια άλλη μοναδική ποιότητα λιποϊκού οξέος: είναι το μόνο «επαναχρησιμοποιήσιμο» αντιοξειδωτικό.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ν έχει φιλική φύση: το λιποϊκό οξύ μπορεί να δράσει μαζί με άλλες ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (βιταμίνες C και E, καθώς και γλουταθειόνη) και ακόμη και να ενισχύσουν τα αποτελέσματα των συμμάχων τους.

Είναι το άλφα λιποϊκό οξύ το πρώτο;

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές κατάφεραν να εξάγουν λιποϊκό οξύ από κύτταρα του ήπατος βοοειδών τη δεκαετία του 1950. Ως εκ τούτου, το άλφα λιποϊκό οξύ για την απώλεια βάρους ξεκίνησε την «ιατρική του καριέρα» ως ηπατοπροστάτης. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν όλο και περισσότερες νέες ιδιότητες μιας εκπληκτικής ουσίας και, επιπλέον, έμαθαν να τις συνθέτουν αρκετά ποιοτικά σε εργαστηριακές συνθήκες.

Σήμερα οι χημικοί παράγουν δύο παραλλαγές λιποϊκού οξέος που μοιάζουν με χημικά «όπως καθρέφτη» - R («δεξιό ισομερές») και S («αριστερό ισομερές») για διαφορετικούς σκοπούς. Υπάρχουν κάποιες διαφορές στη μοριακή τους σύνθεση και το ανθρώπινο σώμα απορροφά μόνο λιποϊκό οξύ τύπου R αποτελεσματικά και σχεδόν πλήρως.

Οι πιο πρόσφατες μέθοδοι επιτρέπουν υψηλότερη καθαρότητα του φαρμάκου και υψηλή συγκέντρωση R-λιποϊκού οξέος. Είναι σαφές ότι μια τέτοια ουσία έχει μεγάλες δυνατότητες για όλες τις εγγενείς ιδιότητες του LA και έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι είναι το R-ισομερές που αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Ωστόσο, η παραγωγή μιας αμιγούς παραλλαγής R της ουσίας είναι αρκετά περίπλοκη, κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο στο κόστος του προϊόντος.

Λήψη άλφα λιποϊκού οξέος για αδυνάτισμα και υγεία

Το φθηνότερο άλφα-λιποϊκό οξύ, στο οποίο το «δεξί ισομερές» και το «αριστερό ισομερές» υπάρχουν σε ίσες αναλογίες, έχει γίνει το πιο δημοφιλές.

Προϊόντα με φυσικό λιποϊκό οξύ

  • Εντόσθια: Νεφρά, καρδιά, συκώτι;

  • λαχανικά: Μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς, ντομάτες;

  • Άλλες πηγές: Μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι.

Όταν οι δυνάμεις σου είναι ανεπαρκείς

Πολλοί ζωντανοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) είναι σε θέση να συνθέσουν μια ορισμένη ποσότητα λιποϊκού οξέος από μόνοι τους - αυτό εξηγεί το γεγονός ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση αυτής της ευεργετικής ουσίας στα εσωτερικά όργανα των ζώων.

Δυστυχώς, δεν χρειάζεται να βασίζεστε αποκλειστικά σε πηγές τροφίμων από το Λος Άντζελες: Όπως αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός στη λειτουργική διατροφή Dr. Ο Jeffrey Webb εξηγεί, τα ένζυμα μας δεν είναι σε θέση να «σπάσουν» τον δεσμό μεταξύ του άλφα λιποϊκού οξέος και του αμινοξέος λυσίνη. συνοδεύεται από λιποϊκό οξύ μεταναστεύει μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα με τη μορφή τροφής. Ως εκ τούτου, από ένα δείπνο πλούσιο σε ALA παίρνουμε μόνο ψίχουλα της πολύτιμης ουσίας.

Τίθεται το ερώτημα: τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι μπορούν να παράγουν μόνο μια μέτρια ποσότητα λιποϊκού οξέος και ακόμη λιγότερη με την τροφή, όπως ζούσαμε μέχρι να μάθουν οι γιατροί πώς να το συνθέτουν;

Η απάντηση είναι απλή: Όσοι δεν πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές, δεν είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία και δεν έχουν συσσωρεύσει ένα ολόκληρο φορτίο ελεύθερων ριζών μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την ποσότητα του ελεύθερου άλφα λιποϊκού οξέος. Όμως η επιδείνωση της οικολογικής κατάστασης και η ταχεία επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών τον 21ο αιώνα έχουν ωθήσει το λιποϊκό οξύ από τη σκιά.

Εάν χρειάζεστε τη βοήθεια μιας ουσίας που είναι αντιοξειδωτική, υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή βιταμίνη, διεγερτικό του μεταβολισμού των λιπιδίων και, ως μπόνους, προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, συζητήστε με το γιατρό σας τη δυνατότητα λήψης άλφα-λιποϊκού οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής.

Λιποϊκό οξύ: πόσο να πάρετε

Η τυπική σύσταση που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός σας για το άλφα λιποϊκό οξύ ως υποστηρικτικό και τονωτικό είναι 25 έως 50 mg την ημέρα. Ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση της ουσίας που μοιάζει με βιταμίνη και την κατάσταση της υγείας του «ξενιστή».

Όσοι ασκούνται για να χάσουν βάρος μπορούν να συνταγογραφηθούν να "τρώνε" 100-200 mg άλφα λιποϊκού οξέος, συχνά ως μέρος σύνθετων παρασκευασμάτων που περιέχουν επίσης L-καρνιτίνη (λεβοκαρνιτίνη). Το LA ενισχύει την επίδραση "καύσης λίπους" αυτού του φυσικού αναβολικού .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοια συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται σε αυστηρά χρονικά περιορισμένα μαθήματα, ώστε να μην «συνηθίζει» το σώμα στη συνεχή πρόσληψη μεταβολικών διεγερτικών ουσιών και να μην προκαλείται στερητικό σύνδρομο, το οποίο είναι γεμάτο με την άρνηση το σώμα να παράγει ο ίδιος αυτές τις ουσίες.

Δεδομένου ότι το λιποϊκό οξύ έχει την ικανότητα να διατηρεί την επίδραση της ινσουλίνης και ακόμη και να αναλαμβάνει εν μέρει τις λειτουργίες της σε ορισμένες διεργασίες και αντιδράσεις, οι διαβητικοί συχνά συνταγογραφούνται υψηλότερες δόσεις των 400 mg LA ημερησίως.

Ο διάσημος νευροεπιστήμονας David Perlmutter, συγγραφέας του The Brain Nutrition Diet, πιστεύει ότι τα 600 mg άλφα λιποϊκού οξέος είναι απαραίτητα για όποιον ενδιαφέρεται να αποτρέψει τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και να εξαλείψει τις επιπτώσεις από χρόνια ταχείας κατάχρησης υδατανθράκων.

Σε πρόσφατα αμερικανικά πειράματα, το άλφα-λιποϊκό οξύ, που λαμβάνεται σε δόση 1. 800 mg την ημέρα για 20 εβδομάδες, βοήθησε στην απώλεια του 9% του σωματικού βάρους σε πολύ παχύσαρκους ασθενείς χωρίς να αλλάξει η διατροφή τους.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να ξοδέψετε χρήματα για το πιο προηγμένο και ακριβό R-ισομερές του λιποϊκού οξέος, η δόση θα πρέπει να μειωθεί στο μισό λόγω της υψηλής βιοδιαθεσιμότητάς του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρ' όλη τη χρησιμότητα του λιποϊκού οξέος, η υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και ναυτία, αυξημένη ευαισθησία του δέρματος και μυϊκό πόνο και απότομη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με όλες τις συνοδευτικές "εκπλήξεις" όπως αδυναμία, ζάλη και έντονη πείνα.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάτε στο φαρμακείο για να αγοράσετε μια μεγάλη δόση λιποϊκού οξέος για γρήγορη απώλεια βάρους: ένας ειδικός θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πιο αποτελεσματική και ασφαλή δόση για εσάς, την αδυνατότητά σας και την υγεία σας.

Το αλκοόλ αντενδείκνυται αυστηρά καθ' όλη τη διάρκεια της λήψης λιποϊκού οξέος. Για βέλτιστη απορρόφηση, το συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να καταναλώνεται 60-30 λεπτά πριν από το γεύμα ή τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα.

Αξιοσημείωτα και απτά αποτελέσματα από τη λήψη της ουσίας μπορούν να φανούν μετά από οκτώ εβδομάδες το νωρίτερο.