Κετογονική δίαιτα για απώλεια βάρους: Τι να φάτε - δείγμα μενού

Η κετογονική διατροφή

Η κετογονική ή κετόνη ή κετο δίαιτα είναι ένα από τα καλά μελετημένα διατροφικά συστήματα που έχει αποδειχθεί ωφέλιμο σε πολλά πειράματα και κλινικές μελέτες.

Ωστόσο, το σχήμα είναι περίπλοκο. Δεν είναι κατάλληλο για όλους και έχει πολλές παγίδες.

Τι είναι η δίαιτα κετο;

Πρόκειται για έναν τύπο τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με μενού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Παρόμοια με την κανονική δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες ή με τη δίαιτα Atkins.

Μια δίαιτα που μειώνει σημαντικά την ποσότητα υδατανθράκων και αυξάνει την πρόσληψη λίπους μεταφράζει το σώμα σε κέτωση.

Η κέτωση είναι μια μεταβολική ασθένεια στην οποία το λίπος είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Αυτό συμβαίνει όταν η πρόσληψη υδατανθράκων, συνήθως η κύρια πηγή ενέργειας, ελαχιστοποιείται.

Η κέτωση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Μπορεί να προκληθεί τεχνητά σε ενήλικες με τη μετάβαση σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Στην κέτωση, τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται. Τα λιπαρά οξέα σε μεγάλες ποσότητες αφήνουν τον λιπώδη ιστό και πηγαίνουν στο συκώτι, όπου οξειδώνονται και μετατρέπονται σε κετόνες ή κετόνες, που αποτελούν πηγή ενέργειας.

Εκπαιδευμένοι:

 • βήτα-υδροξυβουτυρικό, το κύριο σώμα της κετόνης που κυκλοφορεί στο αίμα.
 • acetoacetate - το κύριο προϊόν του ήπατος
 • Η ακετόνη είναι μια πτητική κετόνη που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό ορισμένης οσμής αναπνοής.

Τα σώματα κετόνης μπορούν να διεισδύσουν στο φράγμα αίματος-εγκεφάλου απουσία γλυκόζης και τροφοδοτούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η σταθερή μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου που συμβαίνει με μια κετογονική δίαιτα έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Πώς διαφέρει η κέτωση από την κετοξέωση

Η κέτωση που αναπτύσσεται με δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες διαφέρει ουσιαστικά από τη διαβητική κετοξέωση.

Οι μη διαβητικοί έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τα αποθέματα υδατανθράκων εξαντλούνται, το ήπαρ αρχίζει να παράγει γλυκόζη από άλλες πηγές (πυροσταφυλικό, γλυκερίνη και αμινοξέα).

Αυτό καθιστά δυνατή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη διασφάλιση της συγκέντρωσης των κετονικών σωμάτων εντός 8 Mmol / L, κάτι που είναι αβλαβές για την υγεία.

Σε διαβητικούς τύπου 1, το επίπεδο κετόνης φτάνει τα 20 Mmol / l. Και αυτή η κατάσταση είναι ήδη απειλητική για τη ζωή.

Πώς η κέτωση είναι διαφορετική από την κετοξέωση

Πώς είναι η κατανάλωση κετο: επιλογές

 1. Τυπικό πρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι τρώτε πολλές πρωτεΐνες και λίπη και ελαχιστοποιείτε τους υδατάνθρακες - όχι περισσότερο από 50 g την ημέρα. Το μενού περιέχει 75% λιπαρά, 20% πρωτεΐνες και 5% υδατάνθρακες.
 2. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κετό. Όπως με το τυπικό καθεστώς, μόνο περισσότερες πρωτεΐνες. 60% λίπος, 35% πρωτεΐνες, 5% υδατάνθρακες.
 3. Κυκλική επιλογή. Αυτή η δίαιτα ακολουθεί μια τυπική δίαιτα για 5 ημέρες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για 2 ημέρες. Υπενθυμίζει τη διατροφή BUCH.
 4. Στοχευμένη προσέγγιση. Τρώτε σύμφωνα με το κετογονικό σχήμα και καταναλώνετε υδατάνθρακες πριν και μετά την προπόνηση.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αξιολόγησαν μόνο την τυπική έκδοση.

Οι κυκλικές και στοχευμένες προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται μόνο από αθλητές, κυρίως bodybuilders. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες δεν προορίζονται να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε την υγεία σας.

Πώς η διατροφή κετο επηρεάζει την απώλεια βάρους

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους που δίνει πιο συνεπή αποτελέσματα από τα παραδοσιακά συστήματα απώλειας βάρους χαμηλού λίπους που απαιτούν σοβαρές περικοπές θερμίδων.

Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχασαν βάρος σε μια κετογονική δίαιτα έχασαν 2, 2 φορές περισσότερα κιλά υπερβολικού βάρους, εκείνοι οι εθελοντές που είχαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών με αυστηρό όριο θερμίδων.

Οι μηχανισμοί απώλειας βάρους σε μια δίαιτα κετο είναι οι εξής.

 1. Σημαντική πρόσληψη πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για σταθερή, υγιή απώλεια βάρους.
 2. γλυκονεογένεση. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη μετατρέπονται σε υδατάνθρακες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κάψει επιπλέον θερμίδες καθώς προχωρά η μέρα.
 3. καταστολή της όρεξης. Η κετογονική δίαιτα ομαλοποιεί τα επίπεδα των ορμονών λεπτίνης και γκρελίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διατροφική συμπεριφορά.
 4. Αυξήστε την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αύξηση βάρους. Επομένως, μια αύξηση της ευαισθησίας στην ορμόνη επιταχύνει το μεταβολισμό και προάγει την ταχεία διάσπαση των λιπαρών αποθέσεων και τη μείωση του ρυθμού σχηματισμού νέων καταθέσεων.

Θεραπεία και πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια μεταβολική διαταραχή που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Τα σημάδια ότι ένα άτομο έχει μεταβολικό σύνδρομο είναι:

 • εξασθένιση της αρτηριακής πίεσης;
 • κοιλιακή παχυσαρκία (μεγάλη κοιλιά);
 • υψηλό σάκχαρο στο αίμα (ακόμη και αν δεν έχει διαγνωστεί ακόμη ο διαβήτης).
 • φτωχό προφίλ λιπιδίων (κανόνες για ανάλυση αυτο-αποκωδικοποίησης για τη χοληστερόλη).

Όλοι αυτοί οι δείκτες μπορούν να βελτιωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, π. χ. Β. Μετάβαση σε δίαιτα κετόνης.

 1. Η αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ορμόνη της ινσουλίνης παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου. Μια δίαιτα κετο αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 75%. Μερικά άτομα με διαβήτη μπορεί ακόμη και να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους.
 2. Βελτιωμένοι δείκτες προφίλ λιπιδίων. Οι θετικές αλλαγές επηρεάζουν τόσο τα επίπεδα χοληστερόλης όσο και τα τριγλυκερίδια.
 3. Πρόσθετη υποστήριξη για το σώμα παρέχεται από σώματα που σχηματίζουν κετόνη, τα οποία τα ίδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Ποιες άλλες θεραπευτικές επιπτώσεις έχει η δίαιτα κετο;

 1. Βοήθεια στη θεραπεία της επιληψίας. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 70 κλινικών μελετών διαπίστωσε ότι η κετο δίαιτα μείωσε τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων κατά 50% στο 46-62% των περιπτώσεων. Ο ακριβής μηχανισμός των αντισπασμωδικών επιδράσεων μέσω της τροφής δεν είναι γνωστός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να σχετίζονται με αύξηση της ποσότητας της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης στα μιτοχόνδρια, αύξηση των επιδράσεων των ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών GABA και αδενοσίνης κ. λπ.
 2. Θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή κετόνης βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών με ήπια νόσο του Αλτσχάιμερ. Η παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο είναι μειωμένη σε ασθενείς με αυτήν την ασθένεια. Και τα κετοσώματα καθιστούν δυνατή την ενεργοποίηση του εγκεφάλου χωρίς τη συμμετοχή της γλυκόζης, μειώνοντας παράλληλα τις τοξικές επιδράσεις του γλουταμικού.
 3. Υποστήριξη για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες είναι ευεργετική για τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, επειδή αποτρέπει το ντοπαμινεργικό θάνατο των νευρώνων και τις μιτοχονδριακές βλάβες.
 4. βοηθώντας τα παιδιά με αυτισμό. Υπάρχει εικασία ότι η διατροφή κετο βελτιώνει τη συμπεριφορά σε παιδιά με αυτισμό. Και το καθιστά πιο αποτελεσματικό από τη διατροφή Atkins, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη και καζεΐνη. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με αυτό το θέμα είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτα αξιόπιστα.
 5. θεραπεία καρκίνου. Τα κύτταρα όγκου λειτουργούν αποκλειστικά με γλυκόζη. Δεν μπορείτε να πάρετε ενέργεια από κετόνες. Ως εκ τούτου, η μετάβαση στην κετογονική δίαιτα προάγει τον κυτταρικό θάνατο σε κακοήθη νεοπλάσματα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και με την έγκριση γιατρού. Και μην βάζετε πάρα πολλές ελπίδες σε αυτήν την προσέγγιση.
 6. Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Ειδικότερα, για την εξάλειψη της ακμής. Τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και η εξάλειψη όλων των παρασκευασμένων τροφίμων από τη διατροφή, όπως απαιτεί η δίαιτα, θα εξαλείψει τη χρόνια φλεγμονή που επηρεάζει το δέρμα.
 7. Θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η ασθένεια σχετίζεται με διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και των ανδρογόνων. Η κετογονική δίαιτα βοηθά στην αποκατάσταση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη που μαστίζει τις γυναίκες με πολυκυστικό σύνδρομο.

Τι πρέπει να κάνετε στη δίαιτα Keto: Λίστα φαγητών

Τι δεν μπορείτε να φάτε σε δίαιτα κετο
 • Ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή. Προφανώς, τα γλυκά τρόφιμα (γλυκά, παγωτά) και αυτά που δεν φαίνονται γλυκά, αλλά περιέχουν αυτό το συστατικό στη σύνθεσή τους, ταξινομούνται επίσης ως απαγορευμένα. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα κέτσαπ που αγοράζεται από το κατάστημα.
 • Σπόροι: σιτάρι (συμπεριλαμβανομένων όλυρων), σίκαλη, κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι.
 • Φυτικά έλαια που σας κάνουν λίπος - σόγια, καλαμπόκι, ηλίανθος, canola. Και τρανς λιπαρά.
 • φρούτα. Εκτός από μια μικρή ποσότητα μούρων όπως φράουλες.
 • όσπρια. Φασόλια, μπιζέλια, φακές κ. λπ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πράσινη μορφή, π. χ. Β. Λοβοί φασολιών.
 • κονδύλους και ριζώματα. Πατάτες, καρότα, παντζάρια, παστινάκες κ. λπ.
 • Όλα τα "διαιτητικά" τρόφιμα, π. χ. Β. Τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά (σε τέτοια προϊόντα το λίπος αντικαθίσταται από ζάχαρη).
 • Προϊόντα με γλυκαντικά με τη μορφή αλκοολών σακχάρου (ξυλιτόλη, ερυθριτόλη) - έχουν αρνητική επίδραση στα σώματα κετόνης.
 • Πατάτες και σάλτσες παρασκευασμένες με ζάχαρη, άμυλο και αλεύρι.
 • αλκοόλ.
 • Όλα τα τελικά προϊόντα στη βιομηχανία τροφίμων.

Η κετογονική δίαιτα: Τι μπορείτε και τι πρέπει να φάτε

 • Όλοι οι τύποι κρέατος: βόειο κρέας, χοιρινό, πουλερικά, αρνί κ. λπ.
 • Ψάρια και θαλασσινά.
 • αυγά.
 • λαχανικά. Κατά προτίμηση πράσινο. Επιτρέπονται άλλοι (ντομάτες, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριές) - το κύριο πράγμα είναι ότι υπάρχουν πολλές φυτικές ίνες και εύκολα εύπεπτοι υδατάνθρακες απουσιάζουν.
 • Λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα - κρέμα, βούτυρο, τυρί.
 • ξηροί καρποί και σπόροι.
 • μανιτάρια.
 • Τα σωστά φυτικά έλαια: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο.
 • Ζυμωμένα τρόφιμα: φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί κ. λπ.
 • μπαχαρικά και βότανα.

Δοκιμάστε ένα εβδομαδιαίο μενού για γυναίκες και άνδρες με κετογονική δίαιτα

Δευτέρα Τρίτη

Πρωινό: ομελέτα με μπέικον και ντομάτες.

Μεσημεριανό: σούπα κουνουπιδιού και μπρόκολου σε ζωμό κοτόπουλου, σοτάρετε βραστό κοτόπουλο με μελιτζάνα και πιπεριές.

Δείπνο: ένα κομμάτι κόκκινο ψάρι ψημένο σε ξινή κρέμα με σαλάτα λαχανικών.

Πρωινό: φυσικό γιαούρτι με λιπαρά χωρίς γλυκαντικά ή αρωματικές ύλες με ξηρούς καρπούς ή / και σπόρους.

Μεσημεριανό: ζωμός οστών (κατά προτίμηση βόειο κρέας) με σκληρό αυγό, ένα κομμάτι βραστό βόειο κρέας με λάχανο τουρσί (χωρίς πατάτες).

Δείπνο: Κοτόπουλο στιφάδο με κολοκυθάκια.

Τετάρτη Πέμπτη

Πρωινό: ομελέτα με πάπρικα.

Μεσημεριανό: ψαρόσουπα (χωρίς πατάτες), χοιρινή μπριζόλα με στιφάδο φασολιών.

Δείπνο: ψητό στήθος κοτόπουλου με ξινή κρέμα, αγγούρι και ντομάτα.

Πρωινό: τυρί cottage με κανονικά λιπαρά χωρίς ζάχαρη και αρτύματα.

Μεσημεριανό: μανιτάρι σούπα (χωρίς πατάτες και ζυμαρικά), μπριζόλα κιμά με αυγό και σαλάτα λαχανικών.

Δείπνο: ψάρια ψημένα κάτω από κρούστα με τυρί.

Παρασκευή Σάββατο

Πρωινό: μαλακά βραστά αυγά με μια φέτα τυρί.

Μεσημεριανό: τουρσί λάχανο σούπα (χωρίς πατάτες), συκώτι κοτόπουλου με ξινή κρέμα και τηγανητά κρεμμύδια, με ζυμαρικά shirataki.

Δείπνο: Σαλάτα με ψάρια ή / και θαλασσινά (χωρίς πατάτες και ρύζι), αλλά με πράσινα λαχανικά, ντομάτες κ. λπ.

Πρωινό: τυρί cottage με βότανα.

Μεσημεριανό: ζωμό οστών με κεφτεδάκια (χωρίς αλεύρι ή ψωμί), βόειο κρέας με βραστό λάχανο (φρέσκο ​​ή ξινό).

Δείπνο: βραστό κοτόπουλο με σαλάτα ραπανάκι και αγγούρι.

Κυριακή Μετάβαση στην επόμενη εβδομάδα

Πρωινό: ομελέτα με τυρί φέτα.

Μεσημεριανό: Ελαφριά σούπα λαχανικών με κουνουπίδι και μπρόκολο (χωρίς πατάτες), κοτόπουλο φούρνου ολόκληρο, με αγγούρι και σαλάτα ντομάτας.

Δείπνο: μανιτάρια, στον ατμό με ξινή κρέμα, με σαλάτα λαχανικών.

Επαναλάβετε την πρώτη εβδομάδα και προσπαθήστε να προσθέσετε τη μέγιστη ποικιλία στο μενού. Υπάρχουν πολλές συνταγές στον κόσμο για την ικανοποίηση της διατροφής κετο.

Κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται

 1. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε το γέμισμά σας χωρίς να μετράτε θερμίδες.
 2. Μπορείτε να φάτε μόνο τα σωστά λίπη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μαγειρέψετε μόνο με λάδι που αντέχει σε θερμική επεξεργασία. Οι σαλάτες πρέπει να λιπαίνονται μόνο με τις σωστές σάλτσες.
 3. Η διατροφή πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε στις πρωτεΐνες.
 4. Επιτρέπονται τσάι, καφές, στιγμιαίο κιχώριο και πολλά άλλα ποτά. Το κύριο κριτήριο επιλογής είναι η απουσία ζάχαρης και γλυκαντικών στο ποτό.
 5. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να προσθέσετε πολλά καρυκεύματα στο φαγητό σας.

Υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους με κετογονική δίαιτα

Επειδή δεν απαιτείται μέτρηση θερμίδων για την κετογονική δίαιτα, το σνακ δεν επιτρέπεται μόνο, αλλά συνιστάται. Αλλά πρέπει να έχουν δίκιο.

Επιτρέπεται:

 • βραστά αυγά;
 • πατατάκια
 • τυρί;
 • ξηροί καρποί, σπόροι και διάφορα πάστες και λάδια από αυτά
 • μούρα, για παράδειγμα φράουλες με κρέμα (αλλά δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τα μούρα).
 • φυσικό γιαούρτι και άλλα φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Όλα τα λαχανικά επιτρέπονται από τη διατροφή και ελαφριές σαλάτες από αυτά.

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε τυρί είτε γιαούρτι, θα πρέπει να έχουν κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τι είναι η "κετο γρίπη": συμπτώματα

Οι πρώτες ημέρες μετάβασης σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι δύσκολη. Συχνά παρατηρούνται άβολα συμπτώματα γνωστά ως «κετο γρίπη».

Μπορεί να επισημανθεί:

 • Διαρκής πείνα, ιδιαίτερα πόθο για ζάχαρη.
 • κόπωση
 • αϋπνία;
 • Κοιλιακή δυσφορία, πόνος στο στομάχι
 • ναυτία και έμετος
 • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • Προβλήματα συγκέντρωσης.
 • πονοκέφαλος και ζάλη;
 • μυϊκός πόνος και κράμπες;
 • ευερεθιστότητα, δακρύρροια.

Πόσο διαρκεί το Ketoflu;

Από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Συνδέεται με την αναδιάρθρωση του σώματος για χρήση λιπών ως κύρια πηγή καυσίμου. Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, ενδέχεται να υπάρχει ανεπαρκής ενέργεια, με αποτέλεσμα τα αναφερόμενα συμπτώματα να είναι άβολα. Ωστόσο, δεν αποτελούν απειλή.

Τα σώματα κετόνης υπάρχουν πάντα σε μικρές ποσότητες στο αίμα. Μετά τις πρώτες 2-3 ημέρες μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες, το ήπαρ αρχίζει να παράγει κετόνες και τα επίπεδα του αίματος αυξάνονται στα 2-3 mM.

Η προσαρμογή ολοκληρώνεται όταν τα κύτταρα υπό συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων μειώνουν την απορρόφηση των κετονικών σωμάτων από το αίμα και αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους στα 8 mM. Σε αυτό το σημείο αρχίζει η αποτελεσματική μεταφορά κετονών μέσω του φραγμού αίματος-εγκεφάλου.

Γιατί μερικοί άνθρωποι προσαρμόζονται εύκολα στην κετογονική διατροφή, ενώ άλλοι είναι δύσκολοι, δεν είναι κατανοητό ακριβώς. Πιστεύεται ότι οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου είναι σημαντικές. Όσο πιο εύπεπτοι υδατάνθρακες καταναλώνει, τόσο πιο δύσκολη είναι η μετάβαση. Η γενετική προδιάθεση έχει κάποια σημασία.

Πώς να μπείτε γρήγορα στην κέτωση με κετο δίαιτα

Σωστό καθεστώς νερού
 1. Σωστό καθεστώς νερού. Όταν οι υδατάνθρακες απομακρύνονται από τα τρόφιμα, μειώνονται οι αποθήκες γλυκογόνου στο σώμα. Καθώς το γλυκογόνο συσσωρεύεται γύρω του με μείωση της ποσότητας του νερού, μπορεί να αναπτυχθεί αφυδάτωση, οδηγώντας σε κόπωση και μυϊκό πόνο.
 2. Μόνο ελαφριά σωματική δραστηριότητα. Κατά τη φάση προσαρμογής του σώματος, επιτρέπονται μόνο ελαφριές ασκήσεις: περπάτημα, μαθήματα γιόγκα, αργή ποδηλασία. Όλα τα είδη της επίπονης γυμναστικής πρέπει να σταματήσουν.
 3. Συνιστώμενη πρόσληψη συμπληρωμάτων ορυκτών:
  • Νάτριο - 3-4 γραμμάρια την ημέρα.
  • κάλιο - 1 g;
  • Μαγνήσιο - 0, 3 g.

Εμφανίζονται επίσης πρόσθετα μονοένυδρης κρεατίνης και καφεΐνης.

Κέτο αναπνοή και ειδική οσμή ούρων

Η μετάβαση σε δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση μιας συγκεκριμένης οσμής από το στόμα. Το ίδιο το άτομο το βιώνει συχνά ως μεταλλική γεύση στο στόμα. Οι άνθρωποι γύρω σας το αντιλαμβάνονται συνήθως ως τη μυρωδιά του αφαίρεσης βερνικιού νυχιών. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μυρίζει σαν φρούτα. Η ίδια μυρωδιά απορροφάται από τα ούρα.

Το φαινόμενο προκαλείται από το σχηματισμό της πτητικής ακετόνης κετόνης, η οποία απαντάται συχνά σε αφαιρετικά βερνικιών.

Η οσμή δεν είναι παρενέργεια. Απλώς υποδηλώνει ότι το σώμα αλλάζει σε λιπαρά και δημιουργεί κετόνες. Είναι επιβλαβές για την υγεία. Αλλά μπορεί να είναι άβολο για τους ίδιους και τους γύρω τους, ειδικά όταν πρόκειται για αναπνοή.

Για να μειώσετε τη σοβαρότητα ενός συμπτώματος, χρειάζεστε:

 • πιείτε περισσότερα υγρά.
 • τρώτε λιγότερη πρωτεΐνη.
 • χρησιμοποιήστε τσίχλες μέντας;
 • αυξάνει ελαφρώς την ποσότητα υδατανθράκων (μόνο εάν τρώτε λιγότερα από 50 g την ημέρα).

Η μυρωδιά θα πρέπει να εξαφανιστεί μόνη της μετά από 1-2 εβδομάδες.

Καθυστερημένες παρενέργειες της κετο δίαιτας

Εκτός από το Ketoflu, το οποίο εξαντλείται μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτό το σχήμα διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες παρενέργειες. Πιθανό:

 • Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα που προκαλούνται από κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους και δυσλειτουργίας της εντερικής χλωρίδας.
 • σταδιακή αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης;
 • αυξημένο άγχος στα νεφρά, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα νεφρικής ανεπάρκειας και να προκαλέσει ουρολιθίαση.
 • μείωσε την οστική πυκνότητα.

Πιθανές διατροφικές ανεπάρκειες σε μια μακροχρόνια κετογονική δίαιτα

Πιθανές διατροφικές ανεπάρκειες

Επειδή η δίαιτα δεν μπορεί να περιγραφεί ως ισορροπημένη, μια παρατεταμένη παραμονή σε αυτήν τη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ορισμένων σημαντικών συστατικών.

 1. Ασβέστιο. Φύλλα στα ούρα. Εφόσον με την περίσσεια λίπους, τα ούρα γίνονται πολύ όξινα και το σώμα αναγκάζεται να το αλκαλίζει με ασβέστιο. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων επηρεάζει την απορρόφηση αυτού του ιχνοστοιχείου.
 2. μαγνήσιο. Προφανώς, η σταδιακή ανάπτυξη της ανεπάρκειας σχετίζεται με την απόσυρση από τη διατροφή τροφίμων πλούσιων σε αυτό το μικροστοιχείο - δημητριακά και φρούτα.
 3. σίδερο. Η αφθονία λίπους στα τρόφιμα επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου.
 4. νάτριο και κάλιο. Λόγω της μείωσης των επιπέδων ινσουλίνης, η απώλεια από τα νεφρά αυξάνεται. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο, η ανεπάρκεια των οποίων παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου, το κάλιο και το νάτριο εξαφανίζονται γρήγορα. Και με πολλούς τρόπους, η ανεπάρκεια οφείλεται στα συμπτώματα της κετο γρίπης, που σταδιακά εξαφανίζονται.
 5. σελήνιο. Μια ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αυτού του ιχνοστοιχείου σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η εξαίρεση είναι το καρύδι Βραζιλίας, ένα κομμάτι του οποίου δίνει στο σώμα 100% της ημερήσιας τιμής σεληνίου.
 6. Καρνιτίνη. Το μειονέκτημα είναι ότι η ένωση θα καταναλωθεί πολύ γρήγορα σε δίαιτα με λιπαρά.

Εάν έχετε εδώ και πολύ καιρό τη δίαιτα κετο, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το επίπεδο τυχόν ουσιών που ενδέχεται να παρουσιάσουν ανεπάρκεια με την πάροδο του χρόνου. Συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων με θρεπτικά συστατικά σε κίνδυνο.

Ποιος δεν πρέπει να στραφεί σε κετο τροφές: αντενδείξεις

 1. Παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο μπορούν να στραφούν σε κετογόνο δίαιτα μόνο εάν αυτό συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό και υπό την επίβλεψή του.
 2. Η διατροφή αντενδείκνυται σε άτομα με τους γονότυπους ApoE3 και ApoE4, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή επίπεδα χοληστερόλης.
 3. Μην παρακολουθείτε ασθενείς με επιληψία με γονίδια KCNJ11 και BAD.
 4. Οι σοβαρές ασθένειες του ήπατος και / ή των νεφρών είναι αντενδείξεις για την παρακολούθηση αυτής της δίαιτας.

Συμπέρασμα

Η διατροφή κετο είναι ένα αρκετά σκληρό σύστημα διατροφής που απαιτεί σχεδόν πλήρη απόρριψη υδατανθράκων και εισαγωγή σημαντικής ποσότητας λίπους στη διατροφή.

Η εναλλαγή σε κετογόνο δίαιτα είναι συχνά δύσκολο να γίνει ανεκτή.

Η διατροφική αγωγή έχει λάβει πλήθος επιστημονικών μελετών, πολλές από τις οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη της για την απώλεια βάρους, τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, την ομαλοποίηση των προφίλ λιπιδίων και την εξάλειψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της παρατεταμένης δίαιτας στην υγεία (πάνω από ένα χρόνο). Και, μετά από κάποια υπόθεση, η συνεχής παρουσία μιας τέτοιας διατροφής μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.