Διατροφή για έλκη στομάχου: λίστα προϊόντων, μενού, δίαιτα

Μια δίαιτα για έλκη στομάχου πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό

Η διαιτητική διατροφή για το έλκος στομάχου είναι απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση της νόσου και τη διατήρηση της υγείας. Η χρόνια μορφή απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της διατροφής, ένα έλκος στο οξύ στάδιο απαιτεί επιπλέον φαρμακευτική θεραπεία. Η σωστή διατροφή για το έλκος στομάχου ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια: κάψιμο στο στομάχι, βάρος στην κοιλιά, κράμπες και οξύ πόνο.

Τι είναι το έλκος στομάχου;

Το πεπτικό έλκος προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη γαστρίτιδα: πόνο, ιδιαίτερα μετά το φαγητό, συχνές καούρες, αδυναμία και μερικές φορές πυρετό. Με έλκος στομάχου, παρατηρείται ελάττωμα στον βλεννογόνο του οργάνου λόγω τροφικών διαταραχών. Αυτό οφείλεται στην καταστροφή του προστατευτικού καλύμματος του γαστρικού βλεννογόνου, που οδηγεί σε διάβρωση που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Πεπτικό έλκος που συνοδεύεται από κράμπες στο στομάχι

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο μόνο μετά από μια σειρά επεμβάσεων και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα που ανησυχούν τον ασθενή. Μερικές φορές ένα έλκος μπορεί να ανοίξει στο δωδεκαδάκτυλο. Η ασθένεια μπορεί να ανιχνευθεί σε άτομα όλων των ηλικιών και είναι ανεξάρτητη από το φύλο του ατόμου. Μετά από ακριβή διάγνωση, επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνονται.

Τις περισσότερες φορές, συνταγογραφείται μια σειρά από φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και αντισπασμωδικά, καθώς και μια δίαιτα που πρέπει να τηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα: κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά την επούλωση του έλκους.

Με την κατάλληλη θεραπεία: φαρμακευτική θεραπεία και τήρηση δίαιτας, το έλκος επουλώνεται και αφήνει μια ουλή στη θέση του. Τα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενα συμπτώματα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εξαλείψετε από τη ζωή σας τους παράγοντες που προκάλεσαν την ασθένεια και να παρακολουθήσετε τη διατροφή σας.

Αιτίες Ελκών

Ένα έλκος στομάχου μπορεί να προκληθεί από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων, μόλυνση με παθογόνα βακτήρια ή αυξημένο οξύ του στομάχου. Οι στρεσογόνες καταστάσεις και οι συνοδές παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα αυξάνουν τον κίνδυνο ελκών. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει επίσης άτομα που τους αρέσει να πίνουν καφέ και αλκοολούχα ποτά. Η ανάπτυξη του στομαχικού έλκους συνδέεται συχνά με κακή διατροφή, συχνή υπερκατανάλωση τροφής ή πείνα. Μπορείτε να "κολλήσετε" έλκος εάν ακολουθείτε μια αυστηρή μονο-δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να υποφέρουν από τη νόσο.

Εάν η νόσος εντοπιστεί και διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί χωρίς επιπλοκές ή χειρουργική επέμβαση.

Συμβουλές διατροφής

Η διατροφή για το έλκος στομάχου πρέπει να αλλάξει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Με απότομη έξαρση της νόσου.
 • Κατά τη φάση της ανάρρωσης μετά από μια οξεία ασθένεια.
 • Όταν η ασθένεια υποχωρεί.

Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει πώς να τρώτε σωστά εάν έχετε έλκος στομάχου. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του έλκους και την ευημερία του ασθενούς, συνταγογραφείται η δίαιτα Νο. 1 ή οι τροποποιήσεις της Νο. 1Α και Νο. 1Β. Είναι διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν κοινές διατροφικές αρχές.

Αρχές Διατροφής

Όταν ανιχνεύεται μια ασθένεια, οι άνθρωποι σταματούν να τρώνε και αρχίζουν να λιμοκτονούν φοβούμενοι τον πόνο και την ενόχληση. Αυτό δεν πρέπει να γίνει εάν έχετε έλκος στομάχου. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε πεινασμένοι, μάθετε τι μπορείτε να φάτε εάν έχετε έλκος στομάχου και συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα ατομικό μενού.

Το φαγητό πρέπει να είναι στον ατμό ή βρασμένο. Πρέπει να αποφύγετε τα λιπαρά, αλμυρά και πικάντικα μπαχαρικά. Όλα αυτά ερεθίζουν τον γαστρικό βλεννογόνο, προκαλούν καούρες και δεν συμβάλλουν στην ανάρρωση.

Πρέπει να τρώτε σε μικρές μερίδες, ιδανικά κάθε 3-4 ώρες, αλλά οι μερίδες δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τη γροθιά του ασθενούς, για να μην επιβαρύνετε επιπλέον το σώμα που ήδη παλεύει με τη νόσο. Είναι καλύτερα αν το φαγητό είναι χωρισμένο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να καταναλώνετε υδατάνθρακες και λίπη ταυτόχρονα. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας δεν είναι υποχρεωτικός.

Εάν έχετε έλκος στομάχου, πρέπει να τρώτε συχνά αλλά σε μικρές μερίδες

Το φαγητό πρέπει να είναι υγρό ή ψιλοκομμένο ώστε να απορροφάται καλύτερα και να αφομοιώνεται πιο γρήγορα. Πρέπει να μασάτε καλά το φαγητό και να μην βιάζεστε να τελειώσετε το φαγητό. Είναι καλύτερο να αλέθετε δημητριακά και άλλες στερεές τροφές.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε φαγητά που είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα καθώς το στομάχι αντιδρά έντονα στη θερμοκρασία του φαγητού. Είναι καλύτερα αν το πιάτο είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο.

Το ποτό είναι σημαντικό. Όταν κάνετε δίαιτα, πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 1, 5-2 λίτρα καθαρού νερού καθημερινά. Μπορείτε επίσης να πίνετε πράσινο τσάι και αφεψήματα από βότανα, αλλά μόνο αφού συμβουλευτείτε γιατρό. Ορισμένα βότανα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του εντέρου και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Και μερικοί, αντίθετα, προωθούν τη θεραπεία.

Για να αποφύγετε το έλκος στομάχου, πρέπει να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών τροφών, φαστ φουντ, πατατών, αλκοολούχων ποτών και άλλων ανθυγιεινών τροφών.

Δίαιτα #1

Για το έλκος στομάχου απαιτείται ειδική δίαιτα. Η δίαιτα πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό, η αυτοθεραπεία μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση. Η πρώτη δίαιτα προάγει την επούλωση των πληγών και τις ουλές, ανακουφίζει από τη φλεγμονή και εξαλείφει τα συμπτώματα της νόσου. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τη δίαιτα για το έλκος στομάχου.

Η διατροφή είναι ισορροπημένη, ο οργανισμός δεν υποφέρει από ανεπάρκεια βιταμινών αν προσεγγίσεις σωστά την προετοιμασία του καθημερινού μενού. Η μέθοδος παρασκευής και η χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες των προϊόντων σας επιτρέπουν όχι μόνο να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και να κάψετε το υπερβολικό λίπος, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία επούλωσης για το σώμα και απομακρύνει τις υπερβολικές τοξίνες.

Οι μόνες εξαιρέσεις αποτελούν προϊόντα που προκαλούν ερεθισμό στον γαστρικό βλεννογόνο και αυξάνουν την οξύτητα. Μπορείτε να μαγειρέψετε στον ατμό ή να βράσετε τα πιάτα. αν προτιμάτε το ψήσιμο, δεν πρέπει να μαγειρεύετε μέχρι να σχηματιστεί κρούστα.

 • Η βάση της δίαιτας είναι οι σούπες. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε από τριμμένα λαχανικά: καρότα, πατάτες. Για να νιώσετε χορτάτοι, μπορείτε να προσθέσετε υπερβολικά ψημένα δημητριακά όπως πλιγούρι βρώμης ή ρύζι. Μπορείτε να φτιάξετε σούπες με γάλα, κρέμα και αυγά. Προτείνουμε σούπα γάλακτος με την προσθήκη φιδέ και γλυκών φρέσκων μούρων. Δεν απαγορεύεται να τρώτε πολτοποιημένες σούπες λαχανικών με την προσθήκη κοτόπουλου.
 • Μπορείτε να φάτε προϊόντα από αλεύρι, αλλά μόνο μπαγιάτικα. Θα ήταν καλύτερα να ήταν κράκερ ή κρουτόν. Στην ιδανική περίπτωση, το ψωμί που αγοράσατε θα πρέπει να ξεκουραστεί για μερικές ημέρες πριν το φαγητό. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν ψωμάκια και γλυκά και αλμυρά κέικ, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες.
 • Επιτρέπεται η προσθήκη οποιουδήποτε είδους κρέατος στη διατροφή. Συνιστάται να προτιμάτε ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ετοιμάσετε κοτολέτες, γκούλας και άλλα πιάτα με κρέας, αλλά φροντίστε να τα υποβάλετε σε θερμική επεξεργασία χωρίς να προσθέσετε λάδι: βράσιμο, ψήσιμο, βράσιμο, βράσιμο στον ατμό. Μπορείτε να προσθέσετε συκώτι και γλώσσα στο μενού. Πριν το μαγείρεμα, πρέπει να επεξεργαστείτε καλά το κρέας, να αφαιρέσετε τις φλέβες και το δέρμα.
 • Ψάρι. Επιτρέπονται οι ποτάμιες και θαλάσσιες ποικιλίες, αλλά όχι σε κονσέρβα. Οι ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται ψημένες ή μαγειρεμένες.
 • Είναι δυνατόν να πιείτε γάλα εάν έχετε έλκος στομάχου; Μερικές φορές είναι ακόμη και απαραίτητο. Δεν είναι κακό να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε επίσης να καταναλώσετε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα: φρέσκο κεφίρ, τυρί κότατζ, ανάλατο τυρί. Όλα αυτά πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά είναι καλύτερα να τα φτιάχνετε μόνοι σας και να μην τα αγοράζετε από το κατάστημα. Η κρέμα γάλακτος πρέπει να περιορίζεται αλλά να μην αποβάλλεται τελείως.
 • Τα αυγά δεν πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή. Ωστόσο, πρέπει να τα μαγειρέψετε μέχρι να μαλακώσουν ή να φτιάξετε ομελέτα.
 • Τα φρούτα δεν μπορούν να αποκλειστούν για έλκος στομάχου, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η οξύτητά τους. Μπορείτε να φάτε μπανάνες και σταφύλια.
 • Σχεδόν όλα τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν όταν μειωθούν στην κατάσταση των μαγειρεμένων δημητριακών. Μπορούν να παρασκευαστούν είτε με νερό είτε με γάλα. Μπορούν να καταναλωθούν ως αυτόνομο πιάτο ή ως συνοδευτικό.
 • Λαχανικά – πατάτες, παντζάρια, καρότα, κουνουπίδι. Είναι καλύτερα να τα αχνίσουμε, να τα βράσουμε και να τα αλέθουμε σε κρέμα σούπες. Περιορίστε την κατανάλωση ντομάτας και κολοκυθιού. Ολοκληρώστε την κατανάλωση των χόρτων αφού τα βράσετε ή τα βράσετε στον ατμό. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σούπες, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες, ειδικά άνηθο και μαϊντανό.
 • Για καλύτερη πέψη από το στομάχι, τα λαχανικά πρέπει να είναι ψιλοκομμένα.
 • Δεν απαγορεύονται ούτε τα γλυκά. Μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μέλι, αλεσμένη ή λιωμένη σοκολάτα, μαρμελάδα, γλυκό ρόφημα φρούτων με προσθήκη ζάχαρης ή να ετοιμάσετε πιάτα από φρούτα ή μούρα.
 • Όσον αφορά τα ποτά, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μενού φρεσκοστυμμένους χυμούς, αλλά όχι από το κατάστημα, ποτά φρούτων, σπιτικές κομπόστες, τσάγια, καθαρό νερό με χυμό λεμονιού και αφεψήματα από τριαντάφυλλο.
 • Από τα λιπαρά τρόφιμα, μπορείτε να αφήσετε βούτυρο υψηλής ποιότητας στη διατροφή σας.

Ποια προϊόντα απαγορεύονται;

Τι δεν πρέπει να φάτε εάν έχετε έλκος στομάχου:

 • Μανιτάρια, ζωμοί μετά το μαγείρεμα.
 • Λιπαρές σούπες όπως το μπορς.
 • Ζωμοί κρέατος και ψαριού. Όλες οι σούπες πρέπει να είναι άπαχες.
 • Φρέσκο ψωμί, βούτυρο ή σφολιάτα.
 • Πάπια, χήνα, δέρμα κοτόπουλου, δέρμα γαλοπούλας, κοκκινιστό κρέας και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
 • Καπνιστά προϊόντα: ψάρια, λουκάνικα, λουκάνικα.
 • Λιπαρά ψάρια, παστά και καπνιστά ποικιλίες.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ξινό, αλμυρό τυρί.
 • Τα αυγά για το έλκος στομάχου απαγορεύονται εάν είναι βρασμένα ή τηγανισμένα σε λάδι.
 • Κεχρί, χυλός μαργαριταριού κριθαριού.
 • Ζυμαρικά σκληρού σίτου.
 • Καλλιέργεια οσπρίων.
 • Κρεμμύδια, αγγούρια διαφόρων παρασκευασμάτων, τουρσί, λαχανικά σε κονσέρβα, παρασκευάσματα για το χειμώνα με προσθήκη μπαχαρικών, ραπανάκια, οξαλίδα, παντζάρια.
 • Άγουρα λαχανικά, φρούτα και μούρα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ.
 • Παγωτό.
 • Σάλτσες με βάση τα μανιτάρια και τις ντομάτες.
 • Πιπέρι, μουστάρδα.
 • Καφές, μεταλλικό νερό.
 • Λίπη: μαργαρίνη, λάδια κ. λπ.

Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τηγανητά ή κατεψυγμένα τρόφιμα ή να προσθέτετε πάρα πολλά μπαχαρικά. Για γρήγορη ανάρρωση, συνιστάται να μειώσετε ακόμη και την ποσότητα του αλατιού.

Οι ασθενείς με έλκος στομάχου θα πρέπει να αποκλείουν τα τηγανητά από τη διατροφή τους.

Δίαιτα #1Α

Μια αυστηρότερη εκδοχή δίαιτας και διατροφής για το έλκος στομάχου. Όλα τα προϊόντα είναι επίσης στον ατμό, ωστόσο, η περιεκτικότητα σε θερμίδες του πιάτου μειώνεται λόγω της αποβολής πολλών τροφών και της προσθήκης αλατιού. Όλα τα φαγητά πρέπει να αλέθονται πριν την κατανάλωση ή να έχουν πολτοποιηθεί κατά το μαγείρεμα. Μια τέτοια δίαιτα για έλκη στομάχου συνταγογραφείται συχνότερα όταν ο ασθενής βρίσκεται στο κρεβάτι. Προωθεί την ταχεία επούλωση των ελκών, ανακουφίζει από τη φλεγμονή και προστατεύει το γαστρεντερικό σωλήνα.

Η λίστα με τις τροφές για έλκος στομάχου στη δίαιτα Νο 1Α αλλάζει, σε αντίθεση με την παραδοσιακή διατροφή. Για παράδειγμα, οι σούπες δεν μπορούν να παρασκευαστούν με την προσθήκη λαχανικών. Χρησιμοποιούνται μόνο δημητριακά (σιμιγδάλι, ρύζι, πλιγούρι) και γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμα, βούτυρο). Τα δημητριακά πρέπει να μαγειρευτούν.

 • Απαγορεύονται τα προϊόντα άρτου και αλευριού.
 • Το κρέας επιτρέπεται, αλλά μόνο μετά από επεξεργασία. Μπορείτε να το στρίψετε από έναν μύλο κρέατος και να το ψιλοκόψετε. Σχηματίστε σνίτσελ από τη μάζα που προκύπτει και βράστε τα στον ατμό. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα.
 • Το άπαχο ψάρι παρασκευάζεται σύμφωνα με την ίδια αρχή με το κρέας. Αρχικά αφαιρείται το δέρμα.
 • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά εξακολουθούν να είναι δυνατά, αλλά πρέπει να αποκλείσετε το τυρί cottage, το τυρί κάθε είδους και τα προϊόντα ξινή κρέμα.
 • Όλα τα λαχανικά απαγορεύονται.
 • Ως γλυκά τρόφιμα, μπορείτε να φάτε ζελέ και φρούτα, ακόμη και αλεσμένα με ζάχαρη. Δεν πρέπει να τρώτε ωμά φρούτα, σοκολάτα, ψωμάκια, κέικ κ. λπ.
 • Όλα τα μπαχαρικά και οι σάλτσες απαγορεύονται.

Δίαιτα Νο 1Β

Αυτό είναι ένα άλλο είδος διατροφής για έλκη στομάχου. Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος: να βελτιώσουν την ευεξία του ασθενούς μειώνοντας τις επιπτώσεις στο στομάχι, μειώνοντας την οξύτητα, προωθώντας τη διαδικασία επούλωσης και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τα πιάτα σερβίρονται σε ημί-υγρή ή αλεσμένη μορφή. Οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι: ξεκούραση στο κρεβάτι, δίαιτα. Το φαγητό παρασκευάζεται σε ατμόλουτρο, σε νερό ή στο φούρνο. Σερβίρετε ζεστό, μην τρώτε ζεστά ή κρύα φαγητά. Τα γεύματα χωρίζονται σε 6-8 μέρη και πραγματοποιούνται σε ίσα διαστήματα.

Προϊόντα εγκεκριμένα για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου:

 • Σούπες από νερό ή γάλα με την προσθήκη αλεσμένου κόκκου.
 • Προϊόντα αλευριού σε περιορισμένες ποσότητες από αλεύρι υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση κράκερ.
 • Πριν το μαγείρεμα, το κρέας επεξεργάζεται, αφαιρούνται οι τένοντες και το δέρμα και περνούν από μηχανή κοπής κρέατος.
 • Το ψάρι επίσης δεν σερβίρεται ολόκληρο, αλλά ως σνίτσελ.
 • Επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
 • Ο χυλός για το έλκος στομάχου μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στη διατροφή εάν παρασκευαστεί με γάλα ή νερό και αλεσθεί πριν από την κατανάλωση.
 • Λαχανικά σε περιορισμένες ποσότητες: παντζάρια, καρότα, πατάτες.
 • Μπορείτε να προσθέσετε μέλι και ζάχαρη στα τσάγια. Μπορείτε επίσης να πίνετε χυμούς που δεν αποθηκεύονται, αραιωμένους με νερό.
Το πρόγραμμα διατροφής για το έλκος στομάχου περιλαμβάνει γάλα με χαμηλά λιπαρά

Δείγμα μενού

Ο γιατρός μπορεί να προσφέρει ένα μενού για έλκη στομάχου σε έτοιμη μορφή, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ατομικές προτιμήσεις του ασθενούς. Ή μπορείτε να προετοιμάσετε τη δική σας διατροφή αρκετές ημέρες νωρίτερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για πολυάσχολους ανθρώπους ή όσους μαγειρεύουν χωριστά.

Η δίαιτα για το έλκος στομάχου πρέπει να αποτελείται μόνο από εγκεκριμένες τροφές, διαφορετικά η δίαιτα δεν έχει νόημα. Εάν παρουσιαστεί ανεπιθύμητη ενέργεια σε ένα προϊόν (π. Συνεπώς, το προϊόν δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα.

Μικρές μερίδες επιτρέπονται σε μια δίαιτα για έλκη στομάχου

Μενού διατροφής αριθμός 1:

 • Πρωινό - χυλός ρυζιού με γάλα με προσθήκη φρέσκων μούρων, κομπόστα αποξηραμένων φρούτων, ένα σάντουιτς από το χθεσινό ψωμί και τυρί. Εάν η μερίδα φαίνεται μεγάλη, μπορείτε να περιοριστείτε στον χυλό.
 • Σνακ – τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά.
 • Μεσημεριανό – σούπα λαχανικών, μια φέτα ψωμί, κεφτεδάκια στον ατμό, χυμός μούρων.
 • Σνακ – κομπόστα αποξηραμένων φρούτων, κράκερ χωρίς πρόσθετα μπαχαρικά.
 • Δείπνο – βραστό ψάρι χωρίς πέτσα, πουρές πατάτας με βούτυρο και γάλα, πράσινο τσάι.
 • Δεύτερο δείπνο - ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Παρουσιάζεται μια πιο ήπια εκδοχή της δίαιτας. μερικές φορές είναι απαραίτητο να αλέσετε όλα τα προϊόντα.

Μενού διατροφής Νο. 1Α:

 • Πρωινό – δύο βραστά αυγά, ένα ποτήρι ζεστό γάλα.
 • Σνακ – ένα ποτήρι κεφίρ με χαμηλά λιπαρά, χωρίς οξύ.
 • Μεσημεριανό – σούπα γάλακτος, κοτολέτα ψαριού στον ατμό.
 • Σνακ – ζελέ μούρων.
 • Δείπνο – χυλός ρυζιού με νερό, προαλεσμένη κοτολέτα στον ατμό.
 • Δεύτερο δείπνο - ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Μενού διατροφής Νο. 1Β:

 • Πρωινό – ομελέτα αυγών, παρασκευασμένη χωρίς προσθήκη βουτύρου, ένα ποτήρι ζεστό γάλα.
 • Σνακ – κράκερ, ζελέ φρούτων.
 • Μεσημεριανό – αλεσμένη σούπα δημητριακών, κεφτεδάκια πουλερικών, χυμός μούρων.
 • Σνακ – ένα ποτήρι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Βραδινό – ψάρι στον ατμό, στριμμένο σε μηχανή κοπής κρέατος.
 • Δεύτερο δείπνο - ένα ποτήρι γάλα.

Όλες οι επιλογές μενού για έλκη στομάχου απαιτούν άφθονο ποτό - τουλάχιστον 1, 5 λίτρο νερό την ημέρα.

Συνταγές

Βλέποντας τη λίστα με το τι μπορείτε να φάτε εάν έχετε έλκος στομάχου, φαίνεται ότι το μενού της δίαιτας θα είναι βαρετό και ποικίλο. Μερικές φορές οι άνθρωποι καταρρέουν και η υγεία τους επιδεινώνεται εξαιτίας αυτού. Μια πολυκουζίνα μπορεί να είναι χρήσιμη στην προετοιμασία των γευμάτων καθώς επιτρέπει το μαγείρεμα χωρίς να χάνεται χρόνος τόσο με ατμό όσο και με νερό, κάτι που είναι σημαντικό για άτομα με έλκη.

Για να ανακάμψετε στη δίαιτα Νο. 1, μπορείτε να ετοιμάσετε τα ακόλουθα πιάτα:

 1. Σνίτσελ κοτόπουλου με συνοδευτικό λαχανικών. Για να ετοιμάσετε τα σνίτσελ χρειάζεστε φιλέτο ή στήθος κοτόπουλου. Το κοτόπουλο πλένεται πρώτα και αφαιρείται η φλούδα. Στη συνέχεια, το κρέας περνά από έναν μύλο κρέατος. Αλάτι προστίθεται στον κιμά που προκύπτει για γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλλά σε μικρές ποσότητες λίγο πολτό ψωμιού. Σχηματίστε μικρές κοτολέτες. Τοποθετήστε τη φόρμα σε ατμόλουτρο. Μετά από 10-15 λεπτά, πρέπει να αναποδογυρίσετε την κοτολέτα έτσι ώστε το κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα. Ανάλογα με το σημείο βρασμού του νερού, οι μπριζόλες θα είναι έτοιμες σε 20-30 λεπτά. Αυτή τη στιγμή, ετοιμάστε το συνοδευτικό. Πρέπει να πλύνετε τα καρότα και τα παντζάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τα τοποθετούμε σε ταψί, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν. Αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτή η επιλογή μαγειρέματος, μπορείτε να ετοιμάσετε πουρέ παντζαριού με κρέμα. Τα λαχανικά ταιριάζουν πολύ με το κοτόπουλο.
 2. σούπας κρέμα κολοκύθας. Για να ετοιμάσετε το πιάτο θα χρειαστείτε ξεφλουδισμένη κολοκύθα, καρότα και κρέμα με χαμηλά λιπαρά. Η κολοκύθα κόβεται σε κύβους (όσο μικρότερος, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί το προϊόν) και τοποθετείται σε βραστό νερό. Στη συνέχεια, κόβονται τα καρότα και προστίθενται στην κολοκύθα. Όταν τα λαχανικά είναι μαλακά, αφαιρέστε τα από τη φωτιά και αφήστε το υπερβολικό νερό να στραγγίξει, αλλά όχι εντελώς. Πρέπει να μείνει λίγο υγρό στον πάτο του τηγανιού. Χτυπάμε τα λαχανικά με το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτοντας λίγο αλάτι και βότανα για γεύση. Θυμόμαστε ότι αν έχετε έλκος στομάχου, δεν πρέπει να τρώτε κρεμμύδια, σπανάκι κ. λπ. , αλλά μπορείτε να περιοριστείτε σε ένα κλαδάκι άνηθο ή μαϊντανό. Περιχύνουμε τον πουρέ με κρέμα και τα ξαναπολτοποιούμε με ένα μπλέντερ. Η σούπα δεν πρέπει να είναι υγρή, η συνοχή της μοιάζει με πουρέ. Η κρέμα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν την προσθέτετε στα λαχανικά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα στη φωτιά και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Η σούπα πουρέ δεν χρειάζεται να βράσει. αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις ζεσταθεί. Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να το σερβίρετε με κρουτόν.
 3. Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας για έλκη στομάχου, μπορείτε να φτιάξετε πολτό σούπα κολοκύθας
 4. Επιδόρπιο με τυρί κότατζ και μπανάνα. Το τυρί κότατζ, 1 αυγό και η ζάχαρη για γεύση ανακατεύονται στο μπλέντερ. Κόψτε τη μπανάνα σε ένα ειδικό σχήμα για το ψήσιμο κέικ. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με διάφορους τρόπους: κύβους ή κύκλους - όλα εξαρτώνται από τις ατομικές προτιμήσεις. Ρίξτε το μείγμα τυροπήγματος που προκύπτει πάνω από τα φρούτα. Ψήνεται στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20 λεπτά. Το πιάτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σνακ ή να σερβιριστεί μετά το κύριο γεύμα.

Ανάλογα με την πορεία της νόσου και την ευημερία του ασθενούς, ορισμένα τρόφιμα εξαιρούνται από το μενού. Εναπόκειται στον γιατρό σας να αποφασίσει πώς να τρώτε υγιεινά εάν έχετε έλκος στομάχου. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης λόγω διαταραχής του οργάνου. Το μενού δίαιτας δεν πρέπει να περιέχει τροφές που δεν είναι δημοφιλείς στον ασθενή, διαφορετικά μετά τις πρώτες βελτιώσεις μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη διατροφή του και να προκαλέσει ξανά δυσάρεστα συμπτώματα. Όταν κάνετε δίαιτα, είναι σημαντικό να προετοιμάζετε σωστά τα πιάτα και να αποκλείετε οτιδήποτε λιπαρό, πικάντικο και κονσέρβα. Εάν προσθέσετε φαρμακευτική αγωγή, το έλκος στομάχου θα νικηθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρακολουθείτε τη διατροφή σας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας για να αποφύγετε μια υποτροπή.